fallback

Подобряването на трудовата заетост в САЩ подкрепи долара

Водещите централни банки продължават да водят по-либерална монетарна политика

10:40 | 11.03.13 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се търгува близо до 3-годишно дъно спрямо японската йена и същевременно с това остава стабилен в основните си кръстосани курсове по време на търговската сесия днес. За засиления интерес към „зелените пари“ работят петъчните данни за общата безработица и заетостта в САЩ за месец февруари, които изпревариха чувствително предварителните прогнози.

Подобрението в трудовата заетост като цяло добави значителен оптимизъм на пазара, тъй като потвърдиха тенденцията на възстановяване на най-силната световна икономика и показаха, че антикризисните механизми на Федералния резерв дават резултат. За изминалия месец заетостта в секторите извън селското стопанство се е подобрила с 236 000 нови работни места. В същото време общата безработица остава категорично под границата от 8% след спад от 0,2 процентни пункта до 7,70%.

Данните са сигнал, че американската икономика върви към подобрение и вече е събрала достатъчно възходяща инерция, устоявайки на гласуваните в края на миналата година по-високи данъци и намаляване на държавните разходи. Вече започват да се появяват спекулации, че Фед ще преразгледа съвсем скоро текущата си монетарна политика и ще намали размера на ежемесечните финансови инжекции по-рано от очакваното.

В момента централната банка на САЩ изкупува всеки месец активи на стойност 85 млрд. долара, за да намали дългосрочните лихви за кредитиране и да подсили икономическия растеж. Неведнъж председателят на Фед Бен Бернанке е обвързвал политиката си с нивата на безработицата и именно от там инвеститорите търсят подобрение, за да подкрепят отново активите с по-рисков профил.

Докато пазарните участници очакват, че Федералният резерв ще намали скоро размера на финансовите стимули, останалите водещи централни банки се очаква да продължат да водят по-либерална монетарна политика. Това също е знак, че позицията на щатския долар е по-изгодна в момента.

Централната банка на Япония няма да се откаже от агресивната си политика по отношение на японската йена, търсейки подобрени на местната икономика чрез слаба йена и ръст при износа. В края на месеца настоящия председател на банката Масааки Ширакава ще отстъпи поста на Харухико Курода, от който се очаква дори да увеличи размера на сегашните стимули. Повече информация ще бъде изнесена на 3-4 април, когато ще се проведе първото заседания на Японската централна банка под ръководството на Курода.

Тази сутрин щатският долар взе допълнителна преднина спрямо йената и се търгува отново над 96,00. Двойката EUR/USD е близо до последните си многомесечни дъна и до психологическата граница при 1,3000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3104; Връх – 1,3133; Дъно – 1,2954; Затваряне – 1,3002

Цената вече завърши техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се наблюдава в крайни фази на низходящи движения. Този технически модел вероятно ще работи в подкрепа на еврото през текущата седмица.

Най-силните подкрепи са разположени в зоната на дъната от четвъртък и петък – 1,2950. В същото време нивата при 1,3000 и 1,3139 ще ограничават импулса на единната валута.

GBP/USD

Отваряне – 1,5011; Връх – 1,5046; Дъно – 1,4884; Затваряне – 1,4916

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
fallback