fallback

ЕЦБ застана зад еврото

Инвеститорите очакват данните за заетостта извън земеделския сектор в САЩ

14:21 | 08.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчерашното заседание на Европейската централна банка провокира истински подем на общата европейска валута, след като Марио Драги защити еврото, прогнозирайки постепенно възстановяване на еврозоната през втората половина на 2013 г. Изявлението на президента на монетарния орган върна оптимизма на част от инвеститорите, което изстреля двойката EUR/USD над 1,3100.

Въпреки сериозните рискове, пред които икономиките на валутния съюз са все още изправени, Драги е уверен, че икономическата активност постепенно ще започне да се възстановява, подкрепена от „укрепването на глобалния растеж и експанзивната парична политика“. Председателят на централна банка допълни, че за момента не се предвижда увеличение на монетарните стимули.

ЕЦБ обяви решението си да не променя основния си лихвен процент и да го остави на рекордно ниското ниво от 0,75% въпреки очакванията на не малка част от анализаторите за неговото понижение. Също така не се предвижда и увеличение в обема на месечното изкупване на ценни книжа от страна на монетарния орган.

Драги поясни, че курсът на паричната политика на водената от него институция ще остане в интерес на бизнеса в еврозоната. Така бяха туширани и опасенията за печатането на пари от страна на ЕЦБ.

Коментарите по време на вчерашната пресконференция по отношение на политическата безизходица в Италия също внесоха известно успокоение на валутните пазари. Ръководителят на централната банка омаловажи заплахата за еврозоната, произтичаща от липсата на консенсус в Рим. Според Драги, „пазарите са наясно, че живеем в демокрация“ , допълвайки, че доверието в региона се възстановява.

Междувременно щатският долар се изкачи до 3 годишен връх спрямо японската йена, подкрепен от оптимистичните нагласи около утрешните данни за безработицата и заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ. Допълнителен натиск върху японската валута оказаха и данните за текущата сметка на страната.

Рано тази сутрин министерството на финансите на Япония публикува своя доклад, от който стана ясно, че текущата сметка излиза на салдо от -346,8 млрд. йена, отчитайки дефицит за трети пореден месец. В резултат двойката USD/JPY се изстреля до 95,45, което е най-високото ниво от месец август 2009 г.

Днес централно място в икономическия календар заемат данните за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ. Именно към тях ще бъде насочен и фокусът на пазарните участници. Според предварителните прогнози американската икономика ще отчете около 165 000 нови работни места през месец февруари, което е над очакванията на анализаторите.

Обявяването на силни данни за пазара на труда в САЩ днес, ще бъде ясен знак за подобряването на заетостта и икономическата ситуация в страната като цяло. Това от своя страна подхранва спекулациите, че Фед би преосмислил агресивната си монетарна политика и прекратяването на финансовите стимули от страна на централната банка би могло да стане много по-рано, от първоначално предвиденото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2965; Връх – 1,3117; Дъно – 1,2950; Затваряне – 1,3105

Единната валута опитва да коригира загубите от началото на месец февруари. Възходящото движение на еврото обаче е ограничено от  низходящата тренд линия, текущо проектирана именно около вчерашния връх при 1,3110.

Малко над тази съпротива се намира и проекцията на 89-периодната пълзяща средна, която оказва допълнителен натиск върху EUR/USD. Тези нива ще бъдат използвани от инвеститорите за заемане на нови къси позиции, с което очакваме движението в полза на щатския долар да бъде подновено.

GBP/USD

Отваряне – 1,5016; Връх – 1,5082; Дъно – 1,4965; Затваряне – 1,5011

Натискът върху британския паунд изглежда се задълбочава. Всеки негов опит за корекция се използва от инвеститорите за заемане на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

За момента по-силен спад се удържа от ключовата подкрепа при 1,5000, но вероятността за нейното преодоляване е все по-осезаема.

USD/JPY

Отваряне – 94,05; Връх – 95,08; Дъно – 94,775; Затваряне – 94,81

Японската валута не намери сили да продължи възходящото си движение и отново се отправи рязко надолу.

Вчера щатският долар направи опит да пробие ключовото ниво при 95,00, но срещна известна съпротива. Тази сутрин обаче тя бе подмината без особени затруднения, отваряйки пътя на долара към нивата от 100,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 28.08.22 г.
fallback