fallback

Двойката EUR/USD намери равновесие около 1,30

Колкото повече се бави решението за съставяне на правителство или нови избори в Италия, толкова повече ще нараства натискът върху и без това уязвимото евро

10:34 | 05.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Най-търгуваният валутен кръстосан курс EUR/USD изглежда, че навлиза в период на консолидация, след като през последните дни купувачи и продавачи намериха консенсус в нивата около психологическото 1,30. Всъщност тази стойност бе тествана през последните два последователни работни дни.

Нито доларът обаче намери импулс да продължи възходящата инерция, нито еврото събра подкрепа за по-дълбока корекция на последните спадове. Тази тенденция се запазва и днес, като оформя 1,30 като ключова бариера за движенията при двойката в краткосрочен план.

От фундаментална гледна точка настоящото затишие има своето обяснение в следизборния вакуум, в който навлезе Италия. Според наблюдатели ще са нужни още няколко дни или дори седмици, за постигане на консенсус за сформиране на коалиция между политическите партии.

Всъщност колкото повече се бави това решение, толкова повече ще се усилва натиска върху и без друго уязвимото евро. Безпокойство се усеща и на пазара на италиански дългови ценни книжа, където доходността продължава да се покачва, макар и плавно. В същото време акциите на водещите италиански компании загубиха близо 1% от стойността си по време на вчерашната търговска сесия.

Факторът, който може да промени сегашната пазарна ситуация в следващите дни, е предстоящата среща на Европейската централна банка. На 7 май монетарният орган ще прегледа резултатите от текущата си политика. Председателят на банката Марио Драги е под натиск заради влошените данни за безработицата в еврозоната и нуждата от антикризисни действия.

Сред най-коментираните мерки за защита на растежа в еврозоната е обезценяване на еврото. Всъщност на предишното си заседание от ЕЦБ отговориха, че нямат намерение да дестабилизират единната валута, но на фона на ограничените лостове за противодействие на колебливото възстановяване този ход изглежда напълно оправдан. Всеки намек в тази посока би утежнило положението на еврото и би довело до нови масови разпродажби.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3007; Връх – 1,3029; Дъно – 1,2981; Затваряне – 1,3024

Като горна граница на оформящия се диапазон при двойката се оформят нивата около 1,3040/50. Ако тази граница бъде пробита, купувачите ще трябва да се справят със следващата при 1,3080.

Все пак трябва да се има предвид, че средносрочният тренд при двойката остава низходящ и това ще работи в полза на щатския долар. Потвърждение на тази тенденция ще имаме след пробив на подкрепата при 1,2980.

GBP/USD

Отваряне – 1,5018; Връх – 1,5116; Дъно – 1,4998; Затваряне – 1,5113

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 04.09.22 г.
fallback