fallback

Еврото отново под натиск на фона на хаоса в Рим и бюджетните проблеми в САЩ

Положителната корекция на данните за икономически растеж в САЩ през четвъртото тримесечие на 2012 г. подкрепиха долара

14:34 | 01.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

По време на вчерашната волатилна сесия на валутните пазари еврото оотново поевтиня спрямо щатския долар, доближавайки се в непосредствена близост до най-ниските си стойности за 2013 г. при 1,3050. Вчера общата европейска валута опита да върне част от загубите си спрямо зелените пари, но опасенията около политическата нестабилност в Италия отново взеха превес сред инвеститорите и натискът върху еврото се засили. Така то приключи месец февруари, регистрирайки най-голямото си месечно понижение спрямо долара за последните 9 месеца.

През изминалия ден президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че монетарният орган е „много далеч“ от прекратяването на антикризисните мерки в еврозоната. Изявлението на Драги увеличи разпродажбите на еврото, връщайки го под 1,3100 за долар.

По всяка вероятност инфлацията в региона се е забавила през февруари, оставяйки възможност за отпускането на още по-големи финансови стимули от страна на централната банка, с които да се повиши растежа. За момента инфлационните нива в еврозоната остават далеч под заложените цели от 2% за 2013 г.

Същевременно политическият хаос в Италия не изглежда да може да бъде овладян. Опасенията на инвеститорите, че Рим няма да успее да формира стабилно правителство, което да продължи реформите и изпълнението на бюджетни цели отново излязоха на дневен ред.

Кредиторите на апенинската държава настояват за все по-скорошно разрешаване на неясната ситуация. Анализатори коментират, че формирането на коалиционно правителство между Пиерлуиджи Берсани и Силвио Берлускони далеч не е изключено, с оглед на това, че двамата опоненти са на път да загърбят различията си.

Наред с политическите вълнения на Стария континент в САЩ отново започна да се говори за нерешения проблем с бюджетния дефицит в страната. В края на 2012 г., големите съкращения на държавните разходи бяха отложени с два месеца, то този срок вече изтече.

Инвеститорите се насочиха към по-ниско рисковите валути след предупрежденията, отправени от МВФ. От организацията съобщиха, че съществува голяма вероятност прогнозите за растеж в САЩ да бъдат понижени драстично, ако автоматичните съкращения на федералния бюджет влязат в сила.

В четвъртък щатският долар получи подкрепа и от данните за брутния вътрешен продукт в страната. Първата ревизия на доклада на министерството на търговията изненадващо показа, че американската икономика е отчела ръст от 0,1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3136; Връх – 1,3160; Дъно – 1,3052; Затваряне – 1,3055

Опитът за поскъпване на еврото бе използван от пазарните участници за заемане на нови къси позиции в EUR/USD, изпращайки двойката в непосредствена близост до дъната за 2013 г.

Рейнджът продължава да се определя от фигурата триъгълник, изходът от който ще даде по-ясна представа за бъдещата посока на движение.

USD/CAD

Отваряне – 1,0226; Връх – 1,0311; Дъно – 1,0214; Затваряне – 1,0304

Щатският долар среща силна съпротива по проекцията на низходящата тренд линия от края на 2011 г. при 1,0300.

Пробивът на ключовото ниво ще отвори пътя на USD/CAD към върховете за 2012 г. при 1,0440.

GBP/USD

Отваряне – 1,5153; Връх – 1,5221; Дъно – 1,5147; Затваряне – 1,5161

Опитът на паунда за пробив на съпротивата при 1,5200 бе неуспешен и отново върна двойката в тесния диапазон между 1,5100-1,5200.

Посоката на изход от тези нива ще даде по-ясна представа за движението в бъдещ план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 25.08.22 г.
fallback