fallback

Йената остава под напрежение, аукционът в Италия подкрепи еврото

Номинациите за управители на Японската централна банка вещаят продължително поевтиняване на местната валута

12:02 | 28.02.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поднови низходящото си движение спрямо основните си конкуренти. Очакванията на пазарните наблюдатели, че японският министър-председател Шинзо Абе ще предложи поддръжник на агресивната парична политика за управител на Централната банка на Япония, се оправдаха.

Днес рано сутринта правителството е номинирало директора на Азиатската банка за развитие Харухико Курода за ръководител на монетарния орган, увеличавайки спекулациите за увеличаване на финансовите стимули. За заместници на Курода са предложени Кикуо Ивата, университетски преподавател по икономика, и Хироши Накасо, висш служител в централната банка.

И тримата са известни с агресивните си възгледи относно провежданата монетарна политика в страната, като неведнъж са посочвали девалвирането на местната валута като фактор за подобряването на ситуацията в страната. В свое интервю в средата на февруари, Курода заяви, че Централната банка на Япония има далеч по-големи възможности за стимулиране на местната икономика.

Оповестяването на номинираните, които трябва да бъдат одобрени от парламента, доведе до ново покачване на двойката USD/JPY. Въпреки известните възражения относно кандидатурите, опозиционната Демократическа партия в страната ще подкрепи Курода и неговите заместници. Именно за следващата седмица е насрочено и изслушването на кандидатите, предложени от Абе.

По време на азиатската сесия днес, щатският долар поскъпна с 0,2% до 92,41 йени, а еврото добави 0,3%, до 121,50 йени. Така японската валута се отправи към пето поредно месечно понижение, най-продължителният спад от месец август 2008 г. насам, след засиления натиск от страна на управляваща партия в страната. От победата на Шинзо Абе на изборите в Япония на 16 декември 2012 г. насам японската валута е загубила над 9,2% спрямо основния си конкурент, щатският долар.

Междувременно общата европейска валута успя да коригира част от натрупаните загуби през последните дни, отдалечавайки се от почти двумесечно дъно при 1,3018. Еврото получи подкрепа от сравнително успешния аукцион на италиански облигации, който се проведе вчера.

На Рим се наложи да плати повече за пласираните средносрочни и дългосрочни ДЦК, но все пак търсене от страна на инвеститорите не липсваше. Италианското правителство успя да пласира 10-годишни ценни книжа на обща стойност 4 млрд. евро, при лихвени нива от 4,83%, което е по-високо от предходния аукцион през януари, където изискуемата доходност бе 4,17%. От 5-годишните облигации пък бяха набрани 2,5 млрд. евро, при доходност от 3,59%, спрямо 2,94% през миналия месец.

Така Италия успя да набере търсените 6,5 млрд. евро без особено големи затруднения. Въпреки покачването на доходността по ценните книжа, нивата останаха под критичните 6-7%, достигнати в пика на дълговата криза в еврозоната през 2011-2012 г.

Резултатите от аукциона подкрепиха еврото, което тази сутрин поскъпна с 0,1% до 1,3150 долара. Анализатори коментират, че въпреки политическите сътресения в Италия инвеститорите са оптимистично настроени и данните от вчерашната емисия свидетелстват именно за това.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3066; Връх – 1,3121; Дъно – 1,3017; Затваряне – 1,3059

За момента движението в полза на долара е ограничено от силната подкрепа при 1,2998. След значителните загуби от последните дни, корекция на единната валута далеч не е изключена.

Възходящото движение на еврото обаче е ограничено от проекцията на 89-периодната пълзяща средна, последвано и от низходящата тренд линия, формирана от върха за 2013 г. Заедно с хоризонталната подкрепа при 1,2998, двете линии формират триъгълник, посоката на излизане от който, ще бъде бъде показателна за следващото движение.

EUR/JPY

Отваряне – 120,10; Връх – 121,45; Дъно – 119,20; Затваряне – 121,17

Изглежда импулсът на японската йена е към своя край. Японската валута не намери сили да пробие съпротивите, разположени около нивата при 119,00.

За сметка на това, корекцията на еврото е отново ограничена до проекцията на низходящата тренд линия, текущо разположена около 123,50. Именно от тези нива, можем да очакваме подновяване на низходящото движение на двойката и нов тест на хоризонталната подкрепа при 119,00.

GBP/USD

Отваряне – 1,5131; Връх – 1,5198; Дъно – 1,5068; Затваряне – 1,5162

Британският паунд опита да коригира част от загубите, покачвайки се за момент над 1,5200

Това активира моментално нови продажби от страна на инвеститорите и в следващите дни можем да очакваме нов тест на покрепата при 1,5100

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 17.08.22 г.
fallback