fallback

Великобритания ли е новото „проблемно дете“ на Европа?

Важни показатели на страната са близки с тези на Франция, за която наскоро влиятелен германски депутат заяви, че е много зад други държави

15:50 | 25.02.13 г.

Бързо нарастващ дълг, понижаване на кредитния рейтинг, ръст между застоя и отрицателните стойности и непокаял се финансов министър карат анализаторите да поставят под въпрос икономическата политика на британското правителство, пише в свой коментар за CNBC Холи Елят.

През миналата седмица влиятелният германски депутат Михаел Фукс определи Франция като „проблемното дете“ на еврозоната. „Французите трябва да си напишат домашното – те са много, много зад други държави и това е обезпокоително, защото Франция е втората по големина европейска икономика“, заяви Фукс.

Но според някои основни икономически показатели Великобритания не е в много по-добро положение от Франция. Както френската, така и британската икономики се свиха с по 0,3% през четвъртото тримесечие на 2012 г. Съотношението на британския дълг към БВП на страната в момента е 85,8%, близо до 89,9% във Франция.

Очаква се дефицитът по текущата сметка на Великобритания през тази година да достигне 3,1% от брутния вътрешен продукт на страната, което е съвсем малко под предвижданите 3,7% за Франция. На практика прогнозата е, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания се очертава като по-голям от този през 2009 г. и тя е единствената развита икономика, която ще претърпи подобно увеличение.

Късно в петък международната кредитна агенция Moody's понижи с една стъпка британския кредитен рейтинг до Аа1. Макар от агенцията да обявиха, че кредитоспособността на страната остава „изключително висока“, оттам приписаха понижението на слабостта в перспективата за средносрочен ръст на страната и на нарастващото дългово бреме, което през 2016 г. може да достигне 96% от БВП.

Въпреки призивите на опозиционната Лейбъристка партия министърът на финансите да се съсредоточи върху ръста, Джордж Озбърн заяви, че правителството няма да промени програмата си на строги икономии. „Оставайки много далеч от отслабване на непоколебимостта ни да се придържаме към своя план за икономическо възстановяване, това решение само я удвоява“, категоричен бе Озбърн, опровергавайки очакванията, че ще премине към резервен план при представянето на бюджета на страната през март.

На правителството обаче вече се наложи да удължи срока на действие на програмата за строги икономии с една година до 2018 г. и Озбърн определи понижаването на кредитния рейтинг като „разочароваща новина“.

Днес британският паунд изгуби позиции спрямо основните си конкуренти, като трейдърите свалиха стойността му до 31-месечно дъно спрямо долара от 1,5073 долара за паунд и до 16-месечно дъно спрямо еврото до 0,8775 паунда за евро.

„Идеята мерките на строги икономии да понижат нивото на дълга ни е фантастична цел, но липсва каквато и да било стратегия, няма подробен план“, заяви Кейтлийн Бруукс, директор на отдела за проучвания във Forex.com. „От това, което каза Озбърн, става ясно, че ще се придържаме към обусловеното от целта ни поведение на строги икономии и че ще оставим Английската централна банка да прави каквото си иска“, твърди Бруукс.

Тя добави, че валутата може да продължи да поевтинява спрямо щатския долар, предизвиквайки несигурност дали е възможно да последва допълнително вливане на ликвидност от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
fallback