fallback

Тежки загуби за японската йена и британския паунд

Спекулациите около евентуална смяна на председателя на японската централна банка и отнетия максимален рейтинг на Великобритания потопиха двете валути

11:29 | 25.02.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се срина до ново 33-месечно дъно спрямо щатския долар рано в понеделник сутринта, след като инвеститорите отново подновиха опасенията си относно водената монетарна политика в страната. Последните спекулации, че японското правителство ще излъчи двама яростни привърженици на агресивна парична политика за ръководни постове в централната банка, увеличиха разпродажбите на местната валута.

Британският паунд също бе подложен на сериозни разпродажби, достигайки до 31-месечно дъно спрямо долара, след като Великобритания загуби максималния си рейтинг.

Йената започна новата седмица със старите си проблеми и записа спад във всичките си основни кръстосани курсове. Сутринта един щатски долар се разменяше за 94,10 йени, като в самото начало на японската сесия достигна до 94,77, което е най-високата стойност от месец май 2010 г. Еврото напредена с 0,7 % спрямо японската валута, до 124,13 йени.

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе по всяка вероятност ще номинира за председател на централната банка на страната Харукихо Курода, президент на Азиатската банка за развитие, и Кикуо Ивата, учен, който често е критикувал финансовата институция за неумението ѝ да се справи с рецесията. Настоящият председател на централната банка Масааки Ширакава бе подложен на силен натиск от кабинета на Абе за въвеждането на по-агресивни монетарни стимули.

Шинзо Абе заложи цел на инфлацията от 2% за тази година и е готов на всичко за постигането на заложените цели. До момента министър-председателят срещаше известна съпротива в лицето на консервативния ръководител на централната банка Ширакава, според когото монетарният орган не трябва да се меси така агресивно в икономиката на Япония.

Ивата и Курода са известни почитатели на експанзивната парична политика и посочват отслабването на японската йена като основен фактор за решаването на проблемите с дефлацията и растежа в страната. Именно спекулациите около премахването на Ширакава и издигането на кандидатурите на Ивата и Курода са в основата на бягството на инвеститорите от японската йена.

Тежки загуби претърпя и британският паунд, който се смъкна до 31-месечно дъно спрямо основния си конкурент, щатският долар. В петък Великобритания загуби максималния си рейтинг ААА, понижен с една стъпка до Аа1 от международната агенция Moody’s.

Агенцията се обосновава със слабите перспективи за растеж пред местната икономика. За момента тази оценка остава стабилна, което означава, че промени в рамките на следващата година не се очакват. Така Великобритания се нареди до САЩ и Франция, които също загубиха най-високата си рейтингова оценка.

В резултат днес кабелът се отправи рязко надолу за втори пореден ден, достигайки до 1,5073, най-ниската стойност от месец юли 2010 г. Волатилността при двойката пък се е покачила до най-високата от осем месеца насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3188; Връх – 1,3246; Дъно – 1,3145; Затваряне – 1,3189

За момента проекцията на 89-периодната пълзяща средна, текущо разположена около 1,3140, удържа по-сериозен спад на EURUSD.

Ако щатският долар не успее да пробие ключовата подкрепа, единната валута ще поднови възходящото си движение.

NZD/USD

Отваряне – 0,8336; Връх – 0,8395; Дъно – 0,8332; Затваряне – 0,8384

Рейнджът на двойката за момента е определен от две ключови линии – възходящата тренд линия, текущо проектирана около 0,8350 и хоризонталната съпротива около 0,8500.

Двете нива формират триъгълник, от който двойката ще излезе скоро. Именно изходът от тази фигура ще бъде определящ за бъдещото движение на двойката.

USD/JPY

Отваряне – 93,09; Връх – 93,51; Дъно – 92,90; Затваряне – 93,39

Вчера двойката поднови възходящото си движение и се отправи към основата съпротива, а именно върхът от 2010 г., разположен при 95,00.

Ак?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
fallback