fallback

Йената остава под кръстосания огън на водещите централни банки

Представител на министерството на финансите на САЩ подкрепи действията на Япония за обезценяване на валутата и се обяви против провокативни реакции от Г-20

11:50 | 12.02.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

По време на днешната азиатска търговска сесия японската йена възстанови част от загубите, които натрупа вчера, след като представител на американското министерство на финансите предположи, че японското правителство ще остане толерантно към слабостта на местната си валута като страничен ефект от усилията за избягване на дефлация през следващите 12 месеца. В същото време валутният пазар пренебрегна напълно новините около третия ядрен опит на Северна Корея и остана фокусиран върху така наречените „валутни войни“ на водещите централни банки.

Японската йена се установи в тесен диапазон тази сутрин, след като част от пазарните участници предпочетоха да приберат печалбите си от вчерашните ръстове на долара и еврото. Йената остава обаче твърде близо до новосформираните рекордни дъна в понеделник.

Двойката USD/JPY се изкачи вчера до 94,45 – най-високото ниво от месец май на 2010 г., а двойката EUR/JPY се търгува малко под тригодишния максимум при 127,70, който записа в средата на миналата седмица. Днес в подкрепа на йената работи липсата на по-силни макроикономически новини, които иначе биха засилили импулса на еврото и долара. Това кара част от инвеститорите да намалят експозициите си срещу японската валута в очакване на по-ясни сигнали за покупко-продажби.

В по-общ план обаче проблемите за йената далеч не са свършили, имайки предвид дългосрочната програма на новоизбраното японско правителство и местната централна банка за преследване на икономически растеж и избягване на дефлация на всяка цена. В преследването на тези цели обезценяването на йената се използва като инструмент за засилване на икономиката чрез намаляване на стойността на износа.

В контекста на т. нар. „валутни войни“ обаче тези действия на Японската централна банка и правителството на Шинзо Абе не срещат одобрението на останалите водещи централни банки. Евтината йена означава по-скъп долар и по-скъпо евро, което Европа и САЩ не искат точно в този момент. Това поражда съмнения, че Федералния резерв и ЕЦБ също ще приложат стратегии за директно обезценяване на националните си валути.

Вчера обаче тези съмнения бяха отчасти разсеяни заради изказването на представителя на американското министерство на финансите Лаел Брейнард, отговарящ за международните въпроси, който се изказа в подкрепа на действията на японските власти и срещу ответните провокативни реакции на страните от Г-20. Наблюдатели тълкуват тези думи като зелена светлина за по-нататъшното обезценяване на йената и също като сигнал за туширане на насъбралото се напрежение.

Забележката на Брейнард идва точно преди срещата на финансовите министри на страните от еврозоната и срещата на страните от Г-20, където задълбочено ще бъде дискутирана темата за „валутните войни“ между централните банки. В същото време японският финансов министър Таро Асо подчерта изрично на пресконференция днес, че действията им в никакъв случай не са насочени срещу останалите страни от групата, а имат единствено за цел да предпазят Токио от рецесия в следващите месеци.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3353; Връх – 1,3426; Дъно – 1,3321; Затваряне – 1,3406

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), на която акцентирахме през миналата седмица, продължава да дава предимство на щатския долар и да усилва вероятността от задълбочаване на корекцията.

Все пак дългосрочният тренд при двойката остава възходящ, което означава, че еврото може да намери подкрепа за ръст при 1,3322, следвано от 1,3300.

GBP/USD

Отваряне – 1,5786; Връх – 1,5810; Дъно – 1,5652; Затваряне – 1,5656

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 28.08.22 г.
fallback