fallback

Еврото стартира седмицата с нови загуби и двуседмично дъно срещу долара

Липсата на силни макроикономически данни, предстоящото заседание на Еврогрупата, политическият скандал в Испания и италианските избори натежават върху еврото

11:24 | 11.02.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото бе подложено на нови разпродажби в края на миналата седмица и потъна до двуседмично дъно спрямо американския долар заради нестабилността след политическия скандал в Испания и наближаващите избори в Италия. Като цяло европейските пазари са под натиск заради отсъствието на по-силни макроикономически новини и предвид предстоящото заседание на министрите на фонансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), на която се очаква да бъдат обсъдени рисковете от т. нар. „валутни войни“ между водещите централни банки.

Общата европейска валута поевтиня тази сутрин до 1,3322 спрямо американския долар. Двойката EUR/USD се отдалечи на близо 3% от рекордния многомесечен връх при 1,3710, който записа в началото на месеца.

Проблемите за еврото идват от нарастващите страхове около Испания и нестабилността на местното правителство след скандала със секретните парични плащания и твърденията за участие в корупционни схеми на премиера Мариано Рахой.

Натискът върху единната валута се усилва и заради предстоящите парламентарни избори в Италия, където Силвио Берлускони печели още одобрение заради популистките обещания, както ги определят наблюдатели. Предизборната кампания на бившия министър-председател се приема като тревожен сигнал от инвеститорите, тъй като тя се явява пълна противоположност на антикризисната програма на сегашния премиер Марио Монти за бюджетни икономии и затягане на разходите.

По-слабият интерес към еврото се обяснява и с реакциите след срещата на Европейската централна банка в четвъртък. Тогава председателят на ЕЦБ Марио Драги попари инвеститорския оптимизъм от последните няколко седмици, като изрази съмнение, че перспективите пред икономическото възстановяване в еврозоната продължават да бъдат мрачни.

Изказването на Марио Драги бе свързано с редица спекулации около т. нар. „валутни войни“ и опитите на централните банки по света за противодействие на колебливия растеж на местно ниво чрез обезценяване на националните си валути. Такава антикризисна политика се води целенасочено от Японската централна банка, която вече четвърти месец дестабилизира йената в опит да избегне нова рецесия чрез засилване на износа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3423; Връх – 1,3424; Дъно – 1,3353; Затваряне – 1,3354

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), на която акцентирахме през миналата седмица, продължава да дава предимство на щатския долар и да усилва вероятността от задълбочаване на корекцията.

Все пак дългосрочният тренд при двойката остава възходящ, което означава, че еврото може да намери подкрепа за ръст при 1,3322, следвано от 1,3300.

GBP/USD

Отваряне – 1,5744; Връх – 1,5842; Дъно – 1,5736; Затваряне – 1,5792

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
fallback