fallback

Йената пропадна до 33-месечно дъно спрямо долара и еврото

Агресивният план на японския премиер за вдигане на икономиката на крака изглежда притеснява само Германия и Южна Корея и явно има сериозни изгледи за успех

11:31 | 06.02.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена потъна до 33-месечно дъно спрямо щатския долар и еврото в сряда сутрин, след като инвеститорите преместиха вниманитео си върху монетарната политика на Японската централна банка През последните часове се увеличават спекулациите, че консервативният председател на финансовата институция Масааки Ширакава ще предаде поста си по-рано от предвиденото под натиска на новоизбраното правителство.

Днес доларът поскъпна за кратко над бариерата при 94,00 спрямо японската йена, а еврото достигна нов максимум при 127,70.

Йената продължи да разширява загубите си заради провокациите, че Ширакава ще отстъпи поста си три седмици по-рано. След предсрочните избори в Япония в средата на декември той попадна под политически натиск за провеждане по-агресивни монетарни стимули.

Настоящият председател обаче остава по-консервативен по отношение на намесата на банката в икономиката. Според наблюдатели това е причината новият премиер на страната Шинзо Абе да иска негласно назначаването на нов председател.

Ширакава съобщи вчера, че има намерение да се оттегли от поста на 19 март при положение, че неговият петгодишен мандат изтича през април. Очаква се Абе да обяви неговия наследник още другата седмица.

Въпреки спорадичните оплаквания от някои правителства като Германия и Южна Корея например агресивният план за вдигане на икономиката на крака на Абе не изглежда да притеснява останалите водещи държави. Това създава предпоставки за допълнително обезценяване на йената в търсене на по-конкурентна цена на японския експорт.

Срещата на финансовите министри на Г-20 през следващата седмица по-скоро ще избегне дискусията за оформящите се „валутни войни“ между централните банки на водещите световни икономики. Заради забавения растеж обезценяването на местната валута се оказва добро оръжие за противодействие, още повече че пространството за монетарни маневри на централните банки вече е силно ограничено.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3513; Връх – 1,3596; Дъно – 1,3457; Затваряне – 1,3581

Днес еврото тества отново ключово ниво при 1,3600, но отново остана под него. Тази граница се оформя като най-сериозната съпротива пред възходящия тренд на единната валута. От друга страна подкрепите около 1,3500 и 1,3400 спират опитите на щатския долар за по-дълбока корекция.

Все пак американската валута не е в толкова лоша позиция. Предимството идва от техническата фигура „биче поглъщане" (Bearish Engulfing) на дневна графика, която се наблюдава в края на възходящи движения и обикновено е сигнал за обръщане на посоката.

GBP/USD

Отваряне – 1,5758; Връх – 1,5803; Дъно – 1,5626; Затваряне – 1,5658

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 23.08.22 г.
fallback