fallback

Йената остава под натиск, еврото запазва силните си позиции

Проблемите за йената се засилват от спекулациите, че японската централна банка ще продължи да я използва като средство за ускоряване на действителната инфлация

13:57 | 04.02.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена стартира седмицата и новия месец със старите си проблеми и за момента остава най-предпочитаната валута за разпродажби. Пазарните участници очакват допълнителни стимули от страна на Японската централна банка и това продължава да прехвърля интереса към еврото и долара, които не попадат под натиска на монетарната политика на местните централни банки.

Тази сутрин един долар се разменя за 92,88 йени, което е съвсем близо до рекордния връх при 92,96, до който двойката се изкачи по време на петъчната сесия. За последно USD/JPY бе в тези граници преди повече от две години и половина.

Еврото също се възползва от слабостта на японската валута и се изкачи днес до 126,83. Само за първите 5 седмици от новата година единната европейска валута поскъпна с 2% спрямо йената и разшири натрупаната преднина от 13% за 2012 г.

Йената обърна посоката през есента на миналата година, когато централната банка на страната и политическите лидери подеха агресивна вербална политика за нейното обезценяване. Наскоро японските власти се ангажираха с преследване на целева инфлация от 2% за тази година, но в същото време усещането на пазара за икономическия растеж и инфлационните очаквания е колебливо.

Проблемите за йената се засилват от спекулациите, че централната банка на страната ще продължи да използва валутата си като средство за ускоряване на действителната инфлация и за постигане на предварително заложения праг.

В същото време еврото се оформи като най-добре представящата се основна валута, тъй като съумя да спечели не само срещу йената, но и спрямо щатския долар. Двойката EUR/USD се изкачи до време на петъчната търговска сесия до 1,3710 – най-високото ниво от края на 2011 г. Само за първия месец на 2013 г. еврото поскъпна с 3,5% спрямо щатския долар.

Данните от петък показаха, че производственият сектор на еврозоната продължава да се подобрява и през януари записва най-добрия си месец от около година насам. Допълнителен оптимизъм за еврото оказа Европейската централна банка, която по-рано подобри очакванията си за икономическите перспективи в еврозоната.

Сред по-важните новини от края на миналата седмица бяха данните за заетостта в САЩ, които Федералният резерв използва като катализатор за провежданата монетарна политика и прилаганите в момента безпрецедентни финансови стимули. За месец януари най-силната икономика е добавила 157 000 нови работни места, запазвайки добрата тенденция. В същото време общата безработица отчете минимален ръст от 7,8% до 7,9%.

Икономическият календар от края на миналата седмица предложи и данните за състоянието на трудовия сектор в еврозоната, където безработицата остава висока. Средният процент на търсещите работа в региона е 11,70%, като най-критични остават нивата на безработица в Гърция и Испания от над 26%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3576; Връх – 1,3710; Дъно – 1,3572; Затваряне – 1,3638

Еврото се справи през миналата седмица с поредното ключово ниво при 1.3600, след като набраната от началото на годината възходяща инерция се оказа достатъчна за пробив.

В същото време това е сигнал, че дългосрочният евров тренд остава валиден. Нивата около 1,3500 и 1,3400 вече работят като подкрепа на тази тенденция, а вероятността от нови ръстове се увеличава.

GBP/USD

Отваряне – 1,5855; Връх – 1,5877; Дъно – 1,5688; Затваряне – 1,5693

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 04.02.13 г.
fallback