fallback

Позагубеният кризисен страх изстреля еврото до нов връх

Интересът към валутите-убежища като йената се понижи чувствително

11:28 | 28.01.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се търгува при 11-месечен пик спрямо долара в понеделник заради увеличаващите се сигнали за възстановяване на икономическото доверие в Европа. В същото време японската йена потъна до ново многомесечно дъно заради продължаващата агресивна вербална политика на Японската централна банка.

Данните от последния работен ден на миналата седмица показаха, че европейските банки ще възстановят по-голяма част от спасителните заеми в сравнение с очакваното. В разгара на дълговата криза в еврозоната Европейската централна банка (ЕЦБ) подпомогна банковата система на Стария континент със спешни евтини заеми, които банките вече ще започнат да връщат, а по-бързото темпо на възстановяване е демонстрация на нарастващо доверие според пазарните участници.

Еврото е подкрепено от схващането, че монетарната политика на ЕЦБ е далеч по-стегната от тази на Федералния резерв. Централната банка на САЩ разшири в края на миналата година пакета си от антикризисни мерки, увеличавайки средствата за изкупуване на активи.

От друга страна Европейската централна банка не се поддаде на натиска за допълнително понижаване на основния лихвен процент и дори не намекна за подобни планове преди две седмици, когато се проведе първото за годината редовно заседание. Това бе причината пазарът да кредитира единната европейска валута с доверие и да ѝ помогне да се насочи отново нагоре, за да пробие психологическата съпротива при 1,3400 спрямо американския долар.

В петък двойката EUR/USD формира връх при 1,3478. Това е най-високата стойност за най-търгувания валутен кръстосан курс от края на месец февруари 2012 г.

Междувременно германският бизнес климат за януари се подобри за трети пореден месец и достигна най-високото си ниво за последното полугодие. Данните подкрепиха твърденията, че най-силната икономика в еврозоната се съживява отново след свиването в края на миналата година, а сама по себе си новината бе достатъчна, за да подсили възходящия импулс на еврото.

След като пазарните участници увеличиха експозициите си в евро, интересът към валутите-убежища, като йената например, се понижи чувствително. Двойката EUR/JPY се изстреля до 21-месечен максимум, а британската лира също спечели преднина спрямо японската валута, изкачвайки 13-месечен връх.

В останалите си водещи кръстосани курсове британската лира остава слаба, след като пое тежестта на разнопосочните сигнали от премиера на Великобритания Дейвид Камерън за членството на страната в Европейския Съюз. Камерън обеща да подложи този въпрос на референдум, което за момента създава риск от ограничаване на чуждестранните инвестиции на Острова.

Йената не спира да разширява загубите през последните повече от три месеца заради агресивната вербална политика на японските политически лидери, които в опит да осигурят растеж за местната икономика увеличават натиска върху централната банка и националната валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3374; Връх – 1,3478; Дъно – 1,3348; Затваряне – 1,3460

Еврото се справи в петък с психологическото ниво при 1,3400. В няколко поредни сесии през януари единната валута тества тази критична граница, но така и не успяваше да я преодолее.

Подкрепата по време на последната за миналата седмица сесия обаче се оказа достатъчна за пробив, което в същото време е сигнал, че дългосрочният евров тренд остава валиден. Нивата около 1,3400 вече ще работят като подкрепа на тази тенденция, а вероятността от нови ръстове се увеличава.

GBP/USD

Отваряне – 1,5784; Връх – 1,5826; Дъно – 1,5745; Затваряне – 1,5794

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
fallback