fallback

Йената потъна до нови дъна

Японски заместник-министър на икономиката твърди, че поевтиняването на японската валута още не е приключило

14:19 | 25.01.13 г. 2

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йена се потопи до ново 30-месечно дъно спрямо американския долар и нов 21-месечен минимум срещу еврото по време на азиатската търговска сесия в петък. По този начин опитите на японската валута за излизане от състоянието на тежък нокдаун се оказаха отново безуспешни, а натрупаният аванс от началото на седмицата бе напълно изтрит.

Пазарните участници се възползваха от временното поскъпване на йената, за да увеличат експозициите си срещу нея. Така йената се върна отново в защитен режим, а фокусът остана върху агресивната монетарна политика на Японската централна банка.

Доларът, който използва всеки момент на слабост при йената, за да разшири предимството си, достигна тази сутрин до нов пик при 90,68 – най-високото ниво за последните две години и половина. От средата на ноември до момента йената изтри рекордните 14% от стойността си. Едно евро пък се разменяше за 121,41 йени – най-високото ниво от месец април на 2011 г.

През последните часове йената попадна под нов натиск след изказването на японския заместник-министър на икономиката Ясутоши Нишимура, според който поевтиняването на йената все още не е приключило. Според него няма да бъде притеснително, ако двойката USD/JPY достигне психологическата стойност от 100,00. Нишимура допълни, че доларът е твърде далече от нивата, в които ще се превърне в проблем за местната икономика.

Изказването на Нишимура затвърждава позицията на новоизбраното японско правителство за поддържане на слаба национална валута. През последните месеци йената е подложена на постоянен вербален натиск от представители на управляващата коалиция и централната банка.

Интересен факт е, че при всеки опит за корекция и поскъпване на йената политическите лидери в страната не пропускат възможност да ограничат тези ръстове с нови изявления.

Междувременно председателят на Японската централна банка Масааки Ширакава потвърди в петък, че ще продължи да поддържа текущия по-настъпателен курс на монетарна политика чрез изкупуване на активи и допълнителни финансови стимули, копирайки модела на Федералния резерв на САЩ. Ширакава намекна, че този тип политика създава рискове от кредитни балони и че ключовата роля на водещите централни банки по света ще бъде свързана с ограничаването на тези рискове.

На първото за годината заседание, което приключи във вторник, централната банка на Япония взе решение за преминаване към т.нар. отворена програма за стабилизиране на вътрешния пазар. От 2014 г. монетарната институция ще изкупува неограничено количество активи всеки месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3317; Връх – 1,3391; Дъно – 1,3285; Затваряне – 1,3374

Еврото се справи тази сутрин с психологическото ниво при 1,3400. В няколко поредни сесии през януари единната валута тества тази критична граница, но така и не успяваше да я преодолее.

Подкрепата по време на днешната сесия обаче се оказа достатъчна за пробив, което в същото време е сигнал, че дългосрочният евров тренд остава валиден. Нивата около 1,3400 вече ще работят като подкрепа на тази тенденция, а вероятността от нови ръстове се увеличава.

GBP/USD

Отваряне – 1,5844; Връх – 1,5851; Дъно – 1,5755; Затваряне – 1,5788

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 30.08.22 г.
fallback