fallback

Йената се впусна в корекция след разнопосочните сигнали на централна банка

Резултатите от първото за годината заседание на финансовата институция отслабиха натиска върху японската валута

10:59 | 23.01.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се възстанови след тежкия нокдаун, в който бе попаднала през последните месеци, и от вчера се впусна да коригира натрупаните тежки загуби. Йената набра възходяща инерция веднага след края на първото за годината заседание на Японската централна банка, приключило вчера.

Взетите на него решения обаче по-скоро объркаха пазара и не успяха да отговорят на прогнозите за затягане на политиката на банката. Именно тези очаквания тласкаха японската валута надолу доскоро, но вече изглежда, че натискът върху йената започна да отслабва.

Японската централна банка, която е под силен политически натиск от новоизбраното местно правителство за провеждане на активни антикризисни мерки, реши да удвои размера на предварително заложения инфлационен праг за тази година и същевременно да премине към неограничено изкупуване на активи, или т.нар. отворена програма за стабилизиране на вътрешния пазар. Също така стана ясно, че неограниченото изкупуване ще влезе в сила чак през 2014 г, като за момента от банката не обсъждали размера на средствата, които ще се изливат ежемесечно в японската икономика.

Пазарът очакваше доста по-агресивни стимули и това беше причината интересът към йената да се завърне през последните часове. Още повече, че тези очаквания бяха подсилвани в продължение на седмици от новия премиер на страната Шинзо Абе, който заяви в предизборната си кампания през ноември, че ще преследва растеж на всяка цена, дори това да коства безпрецедентно понижаване на основния лихвен процент в стойности под нулата или пък контролирано обезценяване на йената като средство за подпомагане на експорта.

За момента обаче тези прогнози не се сбъдват или поне монетарната политика на централната банка няма да се обърне толкова бързо по посока на курса, който Абе начерта. Вероятно управляващите ще предпочетат да изчакат края на мандата на сегашния председател на Японската централна банка Масааки Ширакава, който приключва през април, и тогава ще преминат към обещанията си. Вече се появиха спекулации, че министър-председателят търси негов заместник, който да не бъде толкова консервативен в действията си.

Дотогава монетарният вакуум изглежда, че ще дава предимство на йената, която по-скоро ще успее да сложи край на свободното си падане, започнало през месец октомври. Много е вероятно приключилото заседание на централната банка да се окаже повратна точка за японската валута и начало на една по-дълбока корекция.

От друга страна обаче залозите срещу йената все още са на рекордно високи нива и в същото време пазарните участници биха използвали корекцията за откриване на нови позиции срещу йената от по-изгодни нива.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3312; Връх – 1,3370; Дъно – 1,3265; Затваряне – 1,3320

Еврото тества в петък психологическата граница при 1,3400 за втори път от началото на годината. Както и при предходния опит за пробив, така и този път подкрепата се оказа недостатъчна за справяне с тази ключова съпротива.

За момента това създава предпоставка за формиране на техническа фигура „Двоен връх“, която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения. За да се изпълни тази фигура, е необходимо цента да падне под 1,3255. Това е най-стабилната подкрепа, която пази все още евровия тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,5829; Връх – 1,5883; Дъно – 1,5808; Затваряне – 1,5832

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
fallback