fallback

Еврото разширява загубите си спрямо долара и йената

Липсата на синхрон в коментарите на европейските политически лидери кара инвеститорите да бъдат малко по-предпазливи в доверието си спрямо единната валута

10:24 | 16.01.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото стартира седмицата колебливо в основните си кръстосани курсове и не успя да намери подкрепа за продължаване на подема от миналата седмица. Вместо това пазарните участници предпочетоха да затворят натрупаните до момента печалби и това придвижи цената на единната валута надолу.

Вчерашната сесия донесе нови загуби и еврото разшири пасива си. Основните печеливши се оказаха щатския долар и японската йена, която изглежда, че намери импулс за по-дълбока корекция на последните рекордни загуби.

Във фундаментален план причината за намаляващия интерес към еврото бе провокиран от последните коментари на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Според него текущата стойност на общата европейска валута е „опасно висока“. Пазарът разтълкува думите като предупреждение, въпреки че президентът на Европейската централна банка Марио Драги за момента е на друго мнение.

Само преди седмица на първото за годината заседание на ЕЦБ бе взето решение да не се променя текущия курс на монетарната политика в еврозоната. Освен това Драги по никакъв начин не намекна, че централната банка има намерение да понижи основния лихвен процент в близките месеци.

Липсата на синхрон в коментарите на европейските политически лидери кара инвеститорите да бъдат малко по-предпазливи в доверието си спрямо единната валута. Това означава намаляване на експозициите и изчакване на по-ясни сигнали, които да подскажат дали еврото има инерция за продължаване на подема от края на миналата година или пък предстои корекция.

От началото на 2013 г. двойката EUR/USD поскъпна с 0,7%, а през четвъртото тримесечие на миналата година еврото добави внушителните 2,7%, които му помогнаха да тества психологическото ниво при 1,3400 в понеделник. Вчера и днес най-търгуваният валутен кръстосан курс се отдалечи от този максимум и тази сутрин двойката вече се търгуваше в нивата около 1,3280.

В понеделник еврото се изкачи до рекорден 20-месечен пик спрямо йената (120,11), след като през последните три месеца взе преднина от цели 14%. Днес йената опитва да сложи край на лошата серия, като двойката EUR/JPY се върна обратно в стойностите около 117,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3381; Връх – 1,3392; Дъно – 1,3262; Затваряне – 1,3304

Последните интензивни ръстове при еврото бяха ограничени при психологическо ниво 1,3400. Тази цена се оформя като най-важна предвид бъдещото движения при най-търгувания кръстосан курс.

Доларът е в добра позиция за корекция, но пък водещият тренд при двойката остава възходящ и това за момента изравнява силите между двете валути.

GBP/USD

Отваряне – 1,6072; Връх – 1,6100; Дъно – 1,6032; Затваряне – 1,6063

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 06.09.22 г.
fallback