fallback

Доларът пресече импулса на йената и пак се прицели към рекордния 29-месечен пик

Очакванията са японската валута да остане в слаба позиция до февруари, когато централната банка на страната ще определи курса на текущата си монетарна политика

14:02 | 09.01.13 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът не остави никаква възможност на японската йена за по-дълбока корекция и още тази сутрин се насочи отново нагоре, по посока на рекордния 29-месечен връх при 88.40. Новините от последните часове работят срещу японската валута, а в същото време пазарните участници се възползват от всяка удобна възможност за продажби на йени от по-изгодни нива.

Малко по-рано тази седмица доларът и еврото попаднаха под натиска на японската йена, след като голяма част от инвеститорите предпочетоха да затворят натрупаните до момента печалби от залози срещу японската валута. Това даде глътка въздух на йената, която се освободи за кратко от напрежението, което трупа непрестанно от месец октомври насам.

За последните три месеца йената се потопи с рекордните 12% спрямо американския долар, като за този период нетните къси позиции срещу японската валута се покачваха лавинообразно. Причина за масовото бягство от нея бяха предсрочните парламентарни избори в Япония и изборът на нов премиер на страната в лицето на Шинзо Абе. Лидерът на доскоро опозиционната партия ще работи за агресивни монетарни стимули, сред които е възможността за контролирано обезценяване на местната валута.

Този силен фундамент е причината, поради която йената ще остане натясно и в средносрочен план или поне до февруари, когато Японската централна банка трябва да определи курса на текущата си монетарна политика. Банката ще има задача да преследва инфлация от 2% за тази година на цената на още стимули, които вече достигнаха таван от 101 трлн. йени (1.2 млрд. долара).

Заседанието ще бъде тест за доверието в йената. До тогава всеки неин опит за по-сериозно обръщане на тренда ще бъде по-скоро забавяне на вече оформената тенденция.

В същото време двойката EUR/USD се търгува в стойностите под 1,3100. Вероятно единната валута ще намери подкрепа тази седмица от Европейската централна банка, която се очаква да не понижава допълнително основния лихвен процент в еврозоната.

Срещата на ЕЦБ е утре. Все пак шансовете за редуциране на лихвите в следващите месеци се оценяват от пазара като доста високи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3115; Връх – 1,3139; Дъно – 1,3055; Затваряне – 1,3080

Съпротивата при психологическата цена 1,3300 остава внушителна бариера за всяко краткосрочно възходящо движение в двойката EUR/USD и това бе потвърдено в края на миналата седмица. В близките няколко сесии еврото едва ли ще намери подкрепа за затваряне над тази граница, което дава краткосрочен импулс на долара.

Текуща цел пред доларовото рали са нивата около 1,3000 (дъното от петък) и 1,2950, където е разположена 89-дневната пълзяща средна.

GBP/USD

Отваряне – 1,6114; Връх – 1,6128; Дъно – 1,6027; Затваряне – 1,6053

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
fallback