fallback

Еврото с нови ръстове и най-силно представяне сред основните валути

Сигналите за напредък по преговорите около фискална пропаст в САЩ насочиха интереса на инвеститорите към валутите с по-рисков профил

11:47 | 19.12.12 г. 2

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Сигналите за напредък по преговорите около т.нар. „фискална пропаст“ в САЩ отбелязаха известен напредък през последните часове и успяха да тласнат инвеститорския интерес към валутите с по-рисков профил. Еврото събра солидна подкрепа и разшири допълнително предимството си спрямо щатския долар. В същото време японската йена остава най-слабата валута на форекс пазара заради силния монетарен натиск, който новото правителство на страната има намерение да окаже върху нея.

Еврото проби 1,3200 по време на вчерашната американска търговска сесия и се върна на нивата от месец май тази година спрямо долара. Тази сутрин единната европейска валута продължава да поскъпва, формирайки нов многомесечен връх при 1,3255. Спрямо йената еврото достигна 14-месечен пик при 111,75.

От вчера законодателите в САЩ са по-близо до консенсус по спорния въпрос с „фискалната пропаст“, след като президентът Барак Обама и говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър постепенно отстъпиха в исканията си и сближиха позициите си. Белият дом предложи ниските данъци да останат за всички с годишни доходи под 400 хил. долара, отстъпвайки от защитаваното ниво от 250 хил. долара. Републиканците също направиха компромис и изглежда, че ще се откажат от заявената по-рано границата на доходите от 1 млн. долара.

Двете страни трябва да вземат решение преди началото на следващата година, когато влизат в сила серия от мерки за намаляване на бюджетните разходи и вдигане на данъците, чиято стойност е малко над 600 млрд. долара.

Редица други подробности обаче все още не са изяснени и страните продължават да търсят баланс. Пазарът се опасява, че ако „фискалната пропаст“ не бъде избегната или поне ако не бъде постигнато споразумение за частично намаляване на нивото на задлъжнялост на САЩ, американската икономика ще бъде изправена пред реалната опасност от рецесия в следващите месеци.

Доларът се оказва най-големият губещ от тази ситуация и поне засега изглежда, че щатската валута ще загуби позиции независимо как се развие сагата с „фискалната пропаст“. Сценарият за постигане на консенсус между законодателите, който е по-реалистичният към днешна дата, засилва апетитът за риск сред пазарните участници и ще работи в подкрепа на еврото. Ако споразумението все пак не бъде постигнато, ще последва трайно забавяне на икономиката. Федералният резерв вероятно ще реагира с ново печатане на пари, което ще постави доларът отново в отбранителна позиция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3162; Връх – 1,3237; Дъно – 1,3154; Затваряне – 1,3227

Еврото успя да пробие ключовата съпротива на дългосрочната низходяща тренд линия от април 2011 г, която наблюдаваме внимателно през последните сесии. Доларът имаше добър шанс да си върне инициативата от тези нива, но не успя да се възползва от ситуацията.

Изгладените пълзящи средни, които от седмици са разположени под цената, запазиха успешно евровия тренд. Прогнозата ни за нови ръстове се потвърждава.

GBP/USD

Отваряне – 1,6203; Връх – 1,6268; Дъно – 1,6193; Затваряне – 1,6250

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
fallback