fallback

Натискът върху долара се усилва

Голяма част от пазарните участници залагат, че Федералният резерв на САЩ ще гласува днес нов пакет от монетарни стимули

13:54 | 12.12.12 г. 2

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът се доближи още повече до последните си многомесечни дъна спрямо високодоходните валути в сряда, след като пазарът заложи, че малко по-късно днес Федералният резерв на САЩ ще гласува нов пакет от монетарни стимули. Еврото получи възможност за покачване на фона на слабостта на щатската валута и се възползва от момента с помощта на изненадващия ръст на индикатора на икономическите очаквания в Германия.

Доларовият индекс, измерващ стойността на "зелените пари" спрямо кошница от 6 основни валути, се понижи до 80,10, губейки общо 0,5% от стойността си от началото на седмицата. Двойката EUR/USD възстанови възходящата посока, която работи в полза на еврото, и отново тества психологическата бариера при 1,30.

Индексът на икономическите очаквания в Германия, отразяващ текущите инвеститорски нагласи, отчете изненадващ скок за декември, изпреварвайки песимистичните предварителни прогнози. Еврото намери отново импулс за ръст заради надеждата, че най-силната икономика на еврозоната може и да избегне рецесия тази зима въпреки всички мрачни новини от останалите региони на Стария континент.

Данните контрастираха на намаляващото потребителско доверие в САЩ, което в резултат на страховете около така наречената „фискална пропаст“ записа най-силния спад от месец март на 2011 г.

Голяма част от пазарните участници очакват американските политически лидери да намерят съвсем скоро общ език и да постигнат договореност, за да се избегне заплахата от автоматично въвеждане на агресивни мерки за затягане на фискалната дисциплина чрез вдигане на данъците и орязване на разходите.

Все пак фокусът остава върху днешното заседание на Федералния резерв, което ще даде повече яснота около монетарните политики на щатската централна банка и която е в състояние да промени пазарните нагласи. Програмата за изкупуване на облигации „Операция Туист“ приключва в този месец и най-вероятно Фед ще опита да намери подходящ заместител.

Прогнозите са, че Фед ще противодейства на рисковете от забавяне на икономиката чрез нова програма, с която общата стойност на стимулите ще набъбне до поне 45 млрд. щатски долара на месец. Изглежда, че усилията на централните банкери са насочени в правилната посока, след като този петък безработицата в САЩ се сви до 7,7%, където бе за последно преди четири години.

Заплахата от печатане на пари е факторът, който дърпа долара надолу от началото на седмицата и който в същото време помага на еврото да остане стабилно въпреки нерешените бюджетни проблеми в еврозоната. Ако Федералният резерв оправдае очакванията, пазарът ще има основание да се отдръпне още повече от долара, което ще разчисти пътя на еврото към нов тест максималните за последните месеци стойности около 1,3171.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2940; Връх – 1,3014; Дъно – 1,2927; Затваряне – 1,3004

Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., задържа импулса на общата европейска валута. Доларът намери подходящия момент за корекция, която продължава да се развива и в момента. В подкрепа на еврото обаче работи 89-дневната средна.

Цента вероятно ще остане между тези две ключови нива в следващите дни, като пробив на някое от тях ще даде повече яснота за дългосрочния тренд при най-търгуваната валутна двойка.

GBP/USD

Отваряне – 1,6072; Връх – 1,6121; Дъно – 1,6067; Затваряне – 1,6113

Формираната в края на миналата седмица свещ има характер на формация „падаща звезда" (Shooting Star), която се наблюдава в края на затихващи възходящи движения.

Доларът има добри шансове да потърси по-дълбока корекция. В подкрепа на британската лира работи тренд линията, построена по дъната от началото на месец юни.

USD/JPY

Отваряне – 82,33; Връх – 82,56; Дъно – 82,29; Затваряне – 82,51

Доларът намери бързо импулс за ръст, който спря опитите на йената за формиране на корекция. Цента достигна до подножието на 83,00, където са концентрирани няколко върха от последните седмици.

Предимството остава на страната на щатската валута. Дори йената да опита корекция, трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 01.09.22 г.
fallback