fallback

Предстоящото заседание на Фед отслабва доверието в долара

Уверенията на оттеглящия се италиански премиер Марио Монти, че в страната няма да се образува политически вакуум, пресякоха устрема на американската валута

11:02 | 11.12.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Във вторник пазарът започна да оттегля доверието си от американския долар заради предстоящото заседание на Федералния резерв и предположенията, че централната банка на САЩ се готви за нови стимули и ново печатане на пари. Доларът вече изгуби силната възходяща инерция, която натрупа след добрите петъчни данни за заетостта в САЩ, и се отдръпна от текущите краткосрочни върхове, които записа във водещите си кръстосани курсове.

Вчера американската валута опита да натрупа допълнителни печалби спрямо еврото, след като стана ясно, че италианският министър-председател Марио Монти се готви да се оттегли от поста си след приемането на бюджета на страната, което се очаква да стане в края на годината.

Първоначално единната валута загуби позиции, тъй като пазарните участници се фокусираха върху негативните последици от решението на Монти и появилите се спекулации за назряване на политическа нестабилност в Италия. В следващите часове обаче напрежението спадна, след като Монти увери, че няма да има политически вакуум до предсрочните избори през пролетта, и отхвърли сценария за криза в третата по големина икономика в еврозоната.

Така акцентът се прехвърли върху предстоящото заседание на Фед, която се оказва крайъгълен камък за стабилността на щатския долар. Всяка програма на Федералния резерв за наливане на ликвидност и стимулиране на икономиката означава ново печатане на пари, а вероятността утре да бъде гласуван нов пакет от финансови стимули се оценява от пазара като голяма.

През миналата седмица се появиха спекулации, че Фед готви нова, по-мащабна програма за изкупуване на облигации, която да замести изтичащата в края на месеца „Операция Туист“. Това ще означава, че всеки месец централната банка ще купува активи на стойност поне 45 млрд. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2894; Връх – 1,2945; Дъно – 1,2879; Затваряне – 1,2939

Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., задържа импулса на общата европейска валута. Доларът намери подходящия момент за корекция, която продължава да се развива и в момента. В подкрепа на еврото обаче работи 89-дневната средна.

Цента вероятно ще остане между тези две ключови нива в следващите дни, като пробив на някое от тях ще даде повече яснота за дългосрочния тренд при най-търгуваната валутна двойка.

GBP/USD

Отваряне – 1,6019; Връх – 1,6095; Дъно – 1,6012; Затваряне – 1,6072

Формираната в края на миналата седмица свещ има характер на формация „падаща звезда" (Shooting Star), която се наблюдава в края на затихващи възходящи движения.

Доларът има добри шансове да потърси по-дълбока корекция. В подкрепа на британската лира работи тренд линията, построена по дъната от началото на месец юни.

USD/JPY

Отваряне – 82,41; Връх – 82,63; Дъно – 82,11; Затваряне – 82,33

Възходящият потенциал при двойката изглежда върви към изчерпване заради формиращия се двоен връх.

Йената ще опита да коригира последното възходящо доларово рали, но трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 08.08.22 г.
fallback