fallback

Еврото губи позиции заради назряваща политическа криза в Италия

Силните данни за пазара на труда в САЩ от петък работят в полза на долара

11:29 | 10.12.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото стартира лошо новата седмица и тази сутрин поевтиня по посока на двуседмично дъно спрямо щатския долар. Отдръпването на пазарните участници от единната валута бе провокирано от италианския премиер Марио Монти, който изненадващо предложи да се оттегли от поста си.

Нарастващата политическа несигурност около третата по големина икономика в еврозоната заработи в подкрепа на щатския долар, макар че още в петък американската валута натрупа значителни печалби след силните данни за заетостта в САЩ. По време на днешната азиатска търговска сесия еврото отстъпи с 0,3% до 1.2880 и се доближи до нивата от края на ноември.

Възходящото рали на общата европейска валута загуби импулс още в средата на миналата седмица, когато Европейската централна банка прогнозира, че свиването на икономиката в еврозоната ще продължи и догодина и че вече се обсъжда ново понижение на основния лихвен процент в отговор на очакваното забавяне.

Неочакваното изявление на Марио Монти дойде само няколко дни, след като бившият министър-председател Силвио Берлускони внезапно оттегли подкрепата си към технократското правителство на Монти, което бе формирано преди година като опит за възстановяването на доверието на инвеститорите в италианската икономика. Очаква се предсрочните избори да се проведат през февруари, а с най-голям шанс за успех според социолозите е център-лявата проевропейска партия.

Мрачното начало на седмицата в Европа контрастира на силните данни за заетостта в САЩ. Министерството на труда съобщи в петък, че американската икономика е добавила през ноември 146 000 нови работни места, запазвайки положителната тенденция. През октомври новите работни места бяха нараснали със 138 000. В същото време общата безработица се понижи до 7,7%, където бе за последно преди четири години.

На фона на добрите данни ще е интересно да се проследи реакцията на Федералния резерв на САЩ. През миналата седмица се появиха спекулации, че Фед готви нова, по-мащабна програма за изкупуване на облигации, която да замести изтичащата в края на месеца „Операция Туист“. В сряда ще стане ясно, дали централната банка на САЩ ще напомпа допълнителни пари в американската икономика, за да изтласка безработицата на още по-ниски нива.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2965; Връх – 1,2972; Дъно – 1,2875; Затваряне – 1,2924

Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., задържа импулса на общата европейска валута. Доларът намери подходящия момент за корекция, която продължава да се развива и в момента. В подкрепа на еврото обаче работи 89-дневната средна.

Цента вероятно ще остане между тези две ключови нива в следващите дни, като пробив на някое от тях ще даде повече яснота за дългосрочния тренд при най-търгуваната валутна двойка.

GBP/USD

Отваряне – 1,6049; Връх – 1,6060; Дъно – 1,6001; Затваряне – 1,6032

Формираната в края на миналата седмица свещ има характер на формация „падаща звезда" (Shooting Star), която се наблюдава в края на затихващи възходящи движения.

Доларът има добри шансове да потърси по-дълбока корекция. В подкрепа на британската лира работи тренд линията, построена по дъната от началото на месец юни.

USD/JPY

Отваряне – 82,39; Връх – 82,82; Дъно – 82,17; Затваряне – 82,48

Възходящият потенциал при двойката изглежда върви към изчерпване заради формиращия се двоен връх.

Йената ще опита да коригира последното възходящо доларово рали, но трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 10.12.12 г.
fallback