fallback

Eврото продължи възходящата серия с нов 7-седмичен връх спрямо долара

Противоречивите новини от САЩ не дават възможност на американската валута да намери подкрепа

14:04 | 05.12.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута изкачи 7-седмичен връх спрямо американския долар в сряда заради подновените усилия в посока на разрешаването на дълговите проблеми на Гърция и Испания. В същото време доларът събра напрежение около себе си от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще разшири програмата си за изкупуване на облигации и ще увеличи печатането на пари.

Двойката EUR/USD поскъпна тази сутрин до 1,3125. Още в средата на миналия месец еврото навлезе в стабилна възходяща серия и вероятно съвсем скоро ще тества максималните си нива, които достигна през септември (1,3171).

В подкрепа на възходящия импулс на единната валута работят новините и от двете страни на Океана. Гърция съобщи тази седмица, че условията по обратното изкупуване на дълга са по-добри от очакваното, с което върна надеждите, че страната ще продължи да получава международна помощ и може би ще избегне фалит. Официалната молба на Испания за финансова помощ за рекапитализация на банковата система от тази седмица също помогна за връщането на оптимизма на пазарите.

Междувременно доларът не може да намери подкрепа, тъй като новините от САЩ се оказват доста противоречиви. През последните дни се засилиха слуховете, че Федералният резерв ще съобщи съвсем скоро за нова схема за изкупуване на облигации, тъй като текущата програма „Операция Туист“ ще приключи в края на месеца.

По тази програма от септември насам Фед направи покупки на дългосрочни облигации на стойност 85 млрд. долара, за да намали цената на кредитите. Вероятно Фед ще замени „Операция Туист“ с по-агресивна програма за стимулиране на икономиката по примера на останалите водещи централни банки, които също затягат монетарните си политики.

Вчера Австралийската централна банка намали основния си лихвен процент, а Японската централна банка е на коловоза на исторически икономически стимули, ако парламентарните избори на 16 декември бъдат спечелени от опозицията.

Въпреки подходящата среда около еврото, голяма част от пазарните участници се съмняват, че сегашната инерция на единната валута ще може да продължи още дълго. В средносрочен план липсват силните макроикономически новини, които да помогнат за пробив на силните съпротиви при септемврийските върхове.

От гледна точка на техническия анализ вероятността от корекция също се засилва. След поредните ръстове през последните седмици импулсните индикатори вече сигнализират, че най-търгуваният валутен кръстосан курс е в стойностите на свръхпокупи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3052; Връх – 1,3107; Дъно – 1,3044; Затваряне – 1,3093

Еврото се бори със силната съпротива на дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от началото на май 2011 г. В тази зона за разположени най-силните съпротивителни сили на щатския долар, които все още пазят доларовия тренд. Следващата съпротива е септемврийският пик при 1,3171.

В подкрепа на единната валута пък работят средносрочните пълзящи средни, които от няколко седмици сигнализират за възходяща тенденция при двойката EUR/USD.

GBP/USD

Отваряне – 1,5996; Връх – 1,6115; Дъно – 1,5993; Затваряне – 1,6089

В средата на ноември кабелът намери подкрепа около дъното при 1,5828, където възходящата тренд линия се комбинира с формацията “биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която се наблюдава в края на затихващи низходящи трендове.

През следващите две седмици британската лира набра солидна възходяща инерция, благодарение на която достигна низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на септември. В тази зона са концентрирани серия от съпротиви, които работят за щатския долар. Вчера лирата успя да излезе над тази линия, което засилва шансовете за продължаване на възходящия тренд при кабела.

AUD/USD

Отваряне – 1,0414; Връх – 1,0445; Дъно – 1,0392; Затваряне – 1,0420

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
fallback