fallback

Положителни новини от САЩ изпратиха долара над 1,30 за едно евро

Йената се смъкна до 7-месечно дъно спрямо щатския долар и остава под натиск

12:23 | 30.11.12 г. 4

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

С началото на търговската сесия в петък еврото регистрира повишения в основните си кръстосани курсове. Положителните новини за растежа на американската икономика и все по-добрите изгледи за постигане на споразумение относно избягването на фискалната пропаст в страната подкрепиха високорисковите валути.

Оптимизмът на пазарните участници беше породен от множество фактори, като с основна заслуга бяха позитивните макроикономически данни от САЩ. Първата ревизия на доклада за БВП на министерството на търговията показа, че американската икономика е отчела ръст от 2,7% през третото тримесечие на годината, докато при предварителните данни показателят отчете 2,0% ръст. Данните излязоха почти в унисон с прогнозите на икономисти, които очакваха ръст до 2,8%.

Същевременно молбите за помощи при безработица отново се понижиха под ключовото ниво от 400 000. През предходната седмица американците са попълнили нови 393 000 молби. Всяка стойност над 400 000 е сигнал, че икономиката на САЩ съкращава повече работни места, отколкото създава.

Сагата с бюджетното обсъждане в САЩ пък продължава да оказва сериозно влияние на пазарите. По време на вчерашната търговия председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Джон Бейнър, заяви, че през последните две седмици не е бил постигнат съществен напредък в преговорите около бюджета на САЩ. След като се срещна с финансовия министър Тимъти Гайтнър, Бейнър допълни, че президентът Барак Обама не трябва да подценява сериозността на ситуацията.

Изказването ми за кратко повиши спекулациите, че развръзката за избягването на фискалната пропаст се намира в задънена улица. Малко по-късно обаче демократичният лидер на сената, Хари Рейд и сенатор Чък Шумър опровергаха твърденията на Бейнър, заявявайки, че демократите са стигнали до единодушно решение помежду си и има напредък. Това отново върна надеждите на инвеститорите за все по-скорошно споразумение между демократи и републиканци.

Междувременно йената остава под силен натиск, като се смъкна до 7-месечно дъно спрямо щатския долар. Трейдърите се отдръпнаха от японската валута, след като публикуван рано тази сутрин доклад отчете спад на потребителските цени страната.

Новината отново засили спекулациите, че Японската централна банка ще прибегне до нови стимули за икономиката, с които да повиши инфлацията. След оповестяването на инфлационния доклад лидерът на опозиционната Либерал демократическа партия Шинзо Абе отново намекна, че централната банка не прави достатъчно, за да стимулира растежа на икономиката. Той повтори призивите си за предприемането на всички необходими мерки, за да се повиши инфлацията до 2%.

Тази сутрин еврото продължи да поскъпва спрямо основния си конкурент - щатския долар - и успя да премине ключовата бариера при 1,3000, достигайки 1,3026.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2951; Връх – 1,3013; Дъно – 1,2938; Затваряне – 1,2978

След неуспешните опити за пробив на 1,30 от последните дни днес двойката EUR/USD успя да пробие ключовото ниво.

Следващата сериозна съпротива пред еврото се намира около 1,3025. Веднага след достигането на това ниво днес бяха активирани къси поръчки, което върна котировките до 1,3005 и за момента удържат по-голям ръст за единната валута.

GBP/USD

Отваряне – 1,6012; Връх – 1,6047; Дъно – 1,6001; Затваряне – 1,6038

Възходящото движение на британския паунд за момента е ограничено от низходящата тренд линия, формирана от върховете в средата на септември. Текущо тази линия е проектирана около 1,6050.

При неуспешен пробив на ключовата съпротива можем да очакваме спад до проекцията на възходящата тренд линия от началото на месец юни, или до около 1,59. Двете линии формират триъгълник, от който двойката GBP/USD ще излезе скоро.

USD/JPY

Отваряне – 82,07; Връх – 82,21; Дъно – 82,25; Затваряне – 82,10

Прогнозата ни за повишение на японската валута вследствие на формацията "въртящ се връх" (spinning top) се потвърди. Йената коригира част от загубите от миналата седмица, достигайки стойности под 81,90.

Днес доларът от своя страна поднови възходящото си движение и ще тества върха от миналата седмица при 82,83. Евентуален пробив на тази съпротива ще отвори пътя на двойката към върха от 15 март при 84,17.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 17.08.22 г.
fallback