fallback

Вероятността от предсрочни избори в Япония свали доверието от йената

Еврото търси подкрепа за корекция на спадовете от последните седмици спрямо щатския долар

11:35 | 14.11.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена потъна рязко по време на днешната азиатска търговска сесия на фона на слуховете, че японският министър-председател ще разпусне долната камара на местния парламент още в края на тази седмица, като по този начин предизвика избори в страната.

Доларът се възползва от рязкото отдръпване от йената и започна да събира солидна преднина тази сутрин. В рамките на последните два часа американската валута разшири аванса си с над 0,5%, формирайки дневен връх при 79,90. Двойката USD/JPY вече е съвсем близо до връщане на цената над психологическата граница от 80,00, под която слезе преди седмица.

Японският премиер Йошихико Нода съобщи в сряда сутринта, че има готовност да разпусне парламента на 16 ноември, ако опозицията се съгласи да подкрепи реформата в избирателната система. Това предполага, че още следващия месец страната ще проведе предсрочни избори, които, според социологическите проучвания, ще бъдат спечелени от опозиционната Либерална демократическа партия.

Напрежението върху йената се трупа и от прогнозите, че следващото правителство вероятно ще е по-агресивно в отношенията си с местната централна банка и ще работи за нови монетарни стимули срещу японската валута и в подкрепа на експортно ориентираната икономика на страната.

В същото време еврото остава близо до вчерашното си двумесечно дъно спрямо долара (1,2660), но се опитва да събере подкрепа за корекция на дълбоките спадове от последните седмици. Пазарните участници обаче не са склонни да гласуват доверие на единната валута, тъй като международните кредитори все още не са постигнали договореност за размразяване на средствата по спасителната помощ за Гърция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2708; Връх – 1,2727; Дъно – 1,2660; Затваряне – 1,2703

Спадовете от началото на седмицата доближиха двойката до 89-дневната средна, която работи като подкрепа на евровия тренд от началото на септември.

Тази подкрепа се комбинира със сигналите за подценен пазар от импулсните индикатори, което дава основание да предположим, че двойката може би е намерила дъно, а скоро възходящият тренд ще бъде възстановен.

GBP/USD

Отваряне – 1,5876; Връх – 1,5915; Дъно – 1,5856; Затваряне – 1,5868

Натискът на щатския долар от последните сесии доближи цената на кабела до стратегическата подкрепа на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юни.

Тази тренд линия все още работи в подкрепа на британската лира и усилва вероятността за връщане на възходящата посока.

USD/CAD

Отваряне – 0,9990; Връх – 1,0008; Дъно – 0,9983; Затваряне – 0,9996

Възходящата тренд линия успя да издържи на натиска на канадския долар в средата на миналата седмица и това даде импулс за ръст на цената в следващите сесии.

Трендът в полза на щатския долар е усилен от двете дневни свещи, които формират техническата фигура „биче поглъщане”, която се наблюдава в края на низходящи движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 19.08.22 г.
fallback