fallback

Гърция дърпа еврото надолу

В центъра на събитията днес са изборите за президент на САЩ

11:16 | 06.11.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се подхлъзна по посока на двумесечно дъно спрямо американския долар и продължи да разширява лошата си серия, в която влезе още в края на миналата седмица. Проблемите за единната валута се дължат както на силния долар, така и на Гърция, която трябва да гласува спешни антикризисни мерки за намаляване на широкия бюджетен дефицит.

Еврото губи 0,1% от стойността си спрямо долара тази сутрин и формира дневно дъно при 1,2768. Изглежда, че единната валута не е в състояние да противодейства на силния натиск, който само преди ден я потопи до 1,2766 – най-ниското ниво за последните два месеца.

Гръцкият парламент трябва да реши в сряда дали ще приеме или ще отхвърли пакета от антикризисни механизми, които включват намаляване на разходите и вдигане на данъците. Крайната цел е да се намали бюджетния дефицит с 13,5 млрд. евро до 2016 г.

Одобрението на реформите и приемането на бюджета за 2013 г. е критично за най-задлъжнялата членка на еврозоната, тъй като само по този начин Атина ще може да освободи средствата на стойност 31,5 млрд. евро от помощта на Международния валутен фонд и Европейския съюз. Траншовете по финансовата помощ бяха спрени и от месеци Гърция не е получавала средства заради липсата на гаранции за провеждане на бюджетни икономии и реформи.

Комисарят на ЕС по икономическите въпроси Оли Рен все пак внесе известно спокойствие, като съобщи в понеделник, че международните кредитори и Гърция са на път да постигнат договореност за размразяване на помощта. Ако гръцкият парламент гласува в подкрепа на реформите, средствата вероятно ще бъдат отпуснати още на следващото заседание на финансовите министри на еврозоната, насрочено за 12 ноември.

В центърът на събитията остава и днешният президентски вот в САЩ. Днес Барак Обама ще се бори за втори мандат в Белия дом срещу представителя на републиканската партия Мит Ромни.

Изравнените сили между двамата претенденти за президентския пост трупат известно напрежение върху американския долар, който изгуби силната си възходяща инерция, но все пак продължава да поскъпва макар и по-плавно. Първите прогнозни резултати от изборите ще бъдат публикувани след 2,30 часа тази нощ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2818; Връх – 1,2841; Дъно – 1,2766; Затваряне – 1,2794

След като през миналата седмица доларът проби възходящата тренд линия, построена по дъната от месец юли, щатската валута се справи и с другата основна подкрепа – 200-дневната средна.

Изглежда, че най-търгуваният валутен кръстосан курс вече излиза от няколкомесечната консолидация, а тепърва предстои да видим силен доларов тренд, който ще отдалечи еврото на сериозно разстояние от последните върхове.

EUR/JPY

Отваряне – 102,72; Връх – 102,74; Дъно – 102,16; Затваряне – 102,34

Опита на йената за корекция спрямо еврото намери връхна точка в нивата на тренд линията, построена по дъната от средната на юли.

Тренд линията дава предимство на еврото от техническа гледна перспектива и затова йената вероятно ще загуби импулс през следващите сесии. Ако подкрепата на тренд линията издържи, еврото ще е в състояние да атакува отново нивата около 105,00.

USD/JPY

Отваряне – 80,12; Връх – 80,67; Дъно – 80,10; Затваряне – 80,37

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 20.08.22 г.
fallback