fallback

Пазарът подкрепя стоковите долари преди днешните данни за заетостта в САЩ

Отчайващите тримесечни отчети на големи японски компании обезцениха йената, а обявяването на гръцката пенсионна реформа за неконституционна натежа върху еврото

11:06 | 02.11.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поевтиня тази сутрин до четиримесечно дъно, а стоковите долари задържаха интереса на инвеститорите заради оптимистичните нагласи преди днешните данни за безработицата в САЩ. Причината за повишеното очакване е вчерашната информация за по-бърз темп на растеж на новооткритите работни места в частния сектор и спада на молбите за помощи при безработица.

Според предварителните прогнози заетостта в секторите извън селското стопанство – един от най-внимателно наблюдаваните от пазара индикатори през последните месеци - се е увеличила със 125 000 души за месец октомври. Интересно ще бъде и дали общата безработица в САЩ ще запази добрият темп на понижение от септември, когато изненадващо се сви от 8,1% до 7,8%. Данните ще бъдат изнесени в 14,30 часа българско време.

Стоковите долари се оформиха като най-печелившите валути през последните часове начело с австралийският долар. Националната валута на Австралия бе подкрепена и от данните за подобряващата се промишлена среда в Китай – най-големият консуматор на австралийския износ.

Японската йена пък има допълнителни неприятности, които бяха създадени от незадоволителните данни за корпоративните печалби на местния бизнес. В същото време стойностите на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие, които трябва да бъдат публикувани на 11 ноември, също се очаква да бъдат по-слаби от очакваното.

Еврото остава под натиск, след като гръцкият съд определи пенсионната реформа в страната, която бе поискана от международните кредитори, като неконституционна. Предвидените мерки включват вдигане на възрастта за пенсиониране с 2 години до 67 години и орязване на пенсиите с между 5% и 10%. Така способността на Атина да приложи механизми срещу огромния бюджетен дефицит отново породиха съмнения и отдалечават страната от следващия транш по договорената спасителна помощ.

Еврото загуби 0,4% от стойността си по време на днешната азиатска търговска сесия и записа дневно дъно при 1,2890. Двойката EUR/USD все още остава без посока, в рамките на широкия рейндж между 1,2800 и 1,3200, който започна в средата на септември, когато Европейската централна банка гарантира, че ще изкупува испански държавни облигации, ако страната поиска пълна финансова помощ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2958; Връх – 1,2981; Дъно – 1,2923; Затваряне – 1,2942

Още през миналата седмица еврото и долара влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до цената и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи 200-дневната средна, която вече на два пъти успява да спре щатския долар. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г. пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете нива формират триъгълник, от който двойката ще излезе скоро. До тогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

EUR/JPY

Отваряне – 103,36; Връх – 103,98; Дъно – 103,32; Затваряне – 103,69

Опита на йената за корекция спрямо еврото намери връхна точка в нивата на тренд линията, построена по дъната от средната на юли.

Тренд линията дава предимство на еврото от техническа гледна перспектива и затова йената вероятно ще загуби импулс през следващите сесии. Ако подкрепата на тренд линията издържи, еврото ще е в състояние да атакува отново нивата около 105,00.

USD/JPY

Отваряне – 79,76; Връх – 80,20; Дъно – 79,75; Затваряне – 80,11

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
fallback