fallback

Йената се потопи до 3-месечно дъно спрямо долара и 5-месечно спрямо еврото

Очакванията, че японската централна банка ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на ръста увеличи натиска върху местната валута

12:12 | 23.10.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена попадна под ударите на монетарната политика на централната банка на страната във вторник и понесе тежки загуби в основните си кръстосани курсове. Спрямо щатския долар йената се върна на нивата от средата на юли (80,00), а спрямо еврото се потопи до 5-месечно дъно (104,58).

Натискът върху японската валута е резултат от очакванията, че централната банка ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на експортно ориентираната местна икономика, която е застрашена пряко от по-бавното глобално възстановяване. Реакцията идва след серия от политически дискусии за нуждата от нови стъпки по посока на разширяването на програмата за изкупуване на ценни книжа.

На 19 септември централната банка на Япония увеличи финансовото си рамо за изкупуване на ценни книжа до внушителните 10 трлн. йени. Средствата ще бъдат похарчени до края на 2013 г. за покупка на краткосрочни и средносрочни държавни облигации, с което е се гарантира пазарна ликвидност.

Нови монетарни мерки в тази посока ще генерират допълнително напрежение за йената. Заради заплахата от по-голямо предлагане на японските пари пазарът от сега отразява подобен сценарий в цената на японската валута.

Проблемите за йената вероятно ще продължат до следващото редовно заседание на централната банка, което е насрочено за 30 октомври. Тогава се очаква да бъде оценена нуждата от стимули за местната икономика.

Освен чрез програмата за изкупуване на облигации, банката има и още един ход, който може да използва за стимулиране на растежа. Това е облекчаване на износа чрез директно обезценяване на йената, но за момента този вариант не изглежда толкова реален.

Последния път, в който бе взето решение за намеса на валутните пазари бе точно преди една година. Оттогава централната банка се опитва да влияе върху цената на валутата си чрез агресивна вербална политика и не толкова с конкретни действия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3013; Връх – 1,3082; Дъно – 1,3016; Затваряне – 1,3059

Еврото и доларът влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до цената и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли и 200-дневната средна. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г., пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете тренд линии формират триъгълник, от който двойката съвсем скоро ще излезе. Дотогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

USD/CAD

Отваряне – 0,9933; Връх – 0,9962; Дъно – 0,9915; Затваряне – 0,9920

Американският долар поскъпна в края на миналата седмица по посока на равновесната точка при 1,0000. В момента обаче импулсът му е ограничен от 89-дневната средна, която допълва съпротивата си с низходящата тренд линия по върховете от края на месец май.

Канадският долар е в добра позиция да потърси корекция на последните спадове. Предпоставка за това имаме и от импулсните индикатори и затова вероятността двойката да се отдалечи от нивата при 1,0000, без да успее да ги пробие, е висока.

USD/JPY

Отваряне – 79,35; Връх – 79,95; Дъно – 79,21; Затваряне – 79,93

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
fallback