fallback

Напрежението от срещата в Брюксел се прехвърли върху еврото

Ако инвеститорите не получат отговор на въпроса за задлъжнялостта на Гърция и Испания, може да потърсят по-безопасните валути

12:09 | 19.10.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Двудневната среща на европейските лидери в Брюксел, която започна вчера, стана повод за спекулации по темата за общите банкови регулации в Европа. Появилите се слухове, че планът за създаване на общ банков надзор е невъзможен, отново хвърлиха съмнения върху ефективността на методите, които се използват срещу растящата дългова криза в региона.

Еврото понесе удара от набиращото сила безпокойство сред пазарните участници и се отдалечи от едномесечния връх спрямо долара, който формира в средата на седмицата.

Основната тема на срещата в Брюксел е дебатът около банковия надзор, който трябва да гарантира стабилността на банковата система. Според британското издание Financial Times подобен проект вероятно е невъзможен, тъй като Европейската централна банка няма делегирани правомощия за осъществяване на такъв контрол.

В известна степен това означава, че изходът от дискусията е предварително ясен. Все още обаче банковият надзор е само проект и трябва да се има предвид, че тепърва предстои синхронизацията на позициите и изглаждане на още различия преди евентуалното му гласуване.

Може би по-важната тема, която европейските лидери отбягват за момента, е задлъжнялостта на Гърция и Испания, а пазарните участници търсят смислен отговор именно на този въпрос, за да продължат да подкрепят еврото. Ако не го получат, рисковете за финансовата стабилност в еврозоната ще нараснат застрашително и ще станат причина за търсене на по-безопасни инвестиции от единната валута.

Засега еврото остава стабилно и въпреки отдръпването през последните часове запазва добрите си позиции. Двойката EUR/USD се търгува около 1,3060, което е твърде близо както до върха от сряда при 1,3140, така и до четиримесечния връх от средата на септември при 1,3171.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3118; Връх – 1,3127; Дъно – 1,3054; Затваряне – 1,3054

Еврото проби границите на техническата фигура триъгълник, която наблюдаваме през последните седмици. Долната граница минава по възходящата тренд линия от началото на лятото и се допълва с 200-дневната средна. Горната граница на триъгълника е дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г.

И двете нива са изключително силни и затова пробивът на еврото може да се тълкува като силна заявка за продължаване на дългосрочния възходящ тренд при двойката. Най-силната съпротива на този тренд ще бъде върхът от средната септември при 1,3171. В подкрепа на единната валута ще работят 1,3070 и психологическото 1,3000.

GBP/USD

Отваряне – 1,6148; Връх – 1,6170; Дъно – 1,6041; Затваряне – 1,6042

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 18.08.22 г.
fallback