fallback

Падащата доходност по испанския дълг задържа интереса към еврото

Спрямо долара единната европейска валута се търгува близо до вчерашния си връх, а по отношение на японската валута поскъпна до критичната граница от 103,85 йени

13:56 | 18.10.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото остава стабилно в основните си кръстосани курсове в четвъртък, а спрямо долара се търгува близо до едномесечния връх, който формира през вчерашната сесия. Пазарните участници продължават да разширяват експозициите си в единната валута, провокирани от добрите макроикономически данни от Европа, САЩ и Китай. В основата на еврооптимизма обаче са лихвите по държавните облигации на Испания, които продължават да падат.

Тази сутрин еврото се разменяше за малко под 1,3100 щатски долара или 0,5% по-ниско спрямо вчерашния връх. В сряда единната европейска валута се изкачи до 1,3140, дублирайки нивата от средата на септември. Спрямо японската йена еврото поскъпна до критичната граница от 103,85, до която достига вече втори път в рамките на последния месец, но и този път не успя да я пробие.

Жилищният сектор в САЩ показа изненадващо подобрение за месец септември, изпреварвайки предварителните прогнози. Стартиралите през миналия месец строежи на американски домове се увеличиха с най-бързия темп за последните четири години и върнаха надеждите за трайно възстановяване в един от най-засегнатите от кризата сектори.

Данните за китайската икономика от тази сутрин потвърдиха инвеститорските очаквания и не засегнаха апетита им към риск. Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал със 7,4% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, в точно съответствие с прогнозите.

В Европа доходността по испанските държавни облигации се понижи до 7-месечен минимум часове преди днешния аукцион на ценни книжа. Испания ще опита да пласира на дълговия пазар държавни облигации за близо 4,5 млрд. евро. Ако търсенето остане високо, страната ще успее да си гарантира ниски разходи за обслужване на дълга, и то в най-важния момент, в който правителството на Мариано Рахой търси спешни мерки за намаляване на високия бюджетен дефицит.

Днес стартира двудневната среща европейските лидери, която ще бъде наблюдавана изключително внимателно от пазарните участници. Темата около спасителната помощ за Испания вероятно ще остане на заден план, тъй като акцентът ще падне върху дебатите за общия банков регулатор в еврозоната и предложението за по-тясно обединение около еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3052; Връх – 1,3138; Дъно – 1,3052; Затваряне – 1,3118

Вчера еврото проби границите на техническата фигура триъгълник, която наблюдаваме през последните седмици. Долната граница минава по възходящата тренд линия от началото на лятото и се допълва с 200-дневната средна. Горната граница на триъгълника е дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г.

И двете нива са изключително силни и затова пробивът на еврото може да се тълкува като силна заявка за продължаване на дългосрочния възходящ тренд при двойката. Най-силната съпротива на този тренд ще бъде върха от средната септември при 1,3171. В подкрепа на единната валута ще работят 1,3070 и психологическото 1,3000.

GBP/USD

Отваряне – 1,6109; Връх – 1,6177; Дъно – 1,6107; Затваряне – 1,6149

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
fallback