fallback

Moody’s потвърди испанския рейтинг и прати еврото на едномесечен връх

И отлагането на молбата за финансова помощ от Испания заради понижаващата се цена на кредитиране на страната, и подаването ѝ работят в полза на единната валута

11:24 | 17.10.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Набиращите скорост страхове от ново понижаване на испанския кредитен рейтинг от страна на международната рейтингова агенция Moody’s не се оправдаха и това отново провокира интереса на пазарните участници към единната европейска валута. В рамките на вчерашната търговска сесия еврото разшири чувствително аванса си спрямо щатския долар, а тази сутрин продължи в същата посока, пробивайки съпротивата при 1,3100 и формирайки едномесечен максимум при 1,3124.

Moody’s оцени нивото на финансовия риск в Испания със степен Baa3, което означава, че рейтингът на страната остава без промяна. Четвъртата по големина икономика в еврозоната запази инвестиционния си рейтинг, опровергавайки песимистичните прогнози, че той ще получи оценка “боклук” (junk).

Решението на Moody’s идва във важен момент, само ден преди аукциона на испански държавни облигации, и вероятно ще повлияе активно за намаляване на пазарното напрежение. Това ще е добра новина за испанското правителство, което може би ще успее да емитира държавен дълг срещу по-ниска изискуема доходност от страна на инвеститорите, а точно в този момент Мадрид се нуждае от по-ниски разходите по обслужването на дълга.

Потвърденият кредитен рейтинг ще донесе по-скоро краткосрочно облекчение за задлъжнялата евро членка. Негативната дългосрочна перспектива пред испанската икономика остава валидна.

В края на миналата седмица другата водеща международна агенция Standard & Poor's свали рейтинга на страната с две стъпки наведнъж в отговор на отрицателния растеж, огромния бюджетен дефицит и рекордно високата безработица.

Правителството на Мариано Рахой вече пое по пътя на тежките реформи и бюджетни икономии, но пазарът недвусмислено показва, че ще си върне трайно доверието в Испания само след договаряне на финансова помощ. Въпросът е деликатен, а Рахой не бърза с молбата за помощ и вероятно ще изчака пазарите наистина да го принудят да вземе това решение.

Но докато лихвите по испанските държавни облигации падат, това няма как да се случи. Затова еврото остава по средата, в нетипична корелация между взаимно изключващите се желания за по-бърза финансова инжекция и надежди за падащи лихви.

От една страна намаляващата доходност по испанските облигации е позитивен сигнал за доверието на пазарните участници, но от друга страна това отлага момента, в който Испания ще поиска помощ. И обратно - ако лихвите се покачат, Испания ще се доближи до помощта.

Може би еврото ще печели и при двата сценария, без значение кой от тях ще се изпълни, и именно това обяснява растящия интерес към него през последните няколко сесии.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2947; Връх – 1,3059; Дъно – 1,2941; Затваряне – 1,3052

Тази сутрин еврото проби границите на техническата фигура триъгълник, която наблюдаваме през последните седмици. Долната граница минава по възходящата тренд линия от началото на лятото и се допълва с 200-дневната средна. Горната граница на триъгълника е дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г.

И двете нива са изключително силни и затова пробива на еврото може да се тълкува като силна заявка за продължаване на дългосрочния възходящ тренд при двойката. Най-силната съпротива на този тренд ще бъде върха от средната септември при 1,3171. В подкрепа на единната валута ще работят 1,3070 и психологическото 1,3000.

GBP/USD

Отваряне – 1,6069; Връх – 1,6131; Дъно – 1,6059; Затваряне – 1,6109

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 11.09.22 г.
fallback