fallback

Еврото набира скорост след още слухове около Испания

Само по-рисковите играчи обаче увеличават експозициите си в общата европейска валута

11:24 | 16.10.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Слуховете, че Испания е съвсем близо до пълна финансова помощ, повишиха апетита на пазарните участници към риск и помогнаха на еврото да вземе аванс спрямо американския долар и останалите основни валути във вторник. Единната европейска валута поскъпна по посока на психологическата ниво при 1,3000, но възходящата инерция за момента не е достатъчна за пробив на тази солидна съпротива, спъваща мощно възходящо движение.

Подкрепата за еврото дойде, след като британското издание Financial Times съобщи, че четвъртата по големина икономика в еврозоната вече е готова да поиска пълна финансова помощ, но забавя съобщението заради неясните последиците, които този ход ще донесе за останалите страни-членки на валутния съюз като например Италия.

За момента обаче новината има по-скоро спекулативен характер. Това е причината само по-рисковите играчи да увеличават експозициите си в евро, разчитайки, че възелът около Испания и нейното бъдеще в рамките на еврозоната ще се разплете съвсем скоро.

В началото на месеца испанският министър-председател Мариано Рахой съобщи официално, че страната се подготвя за разговори с кредиторите. Заявката на премиера за диалог остава само на думи, което обяснява предпазливостта спрямо еврото на по-голямата част от пазарните участници.

Моментът, в който Испания ще договори финансова помощ, може да бъде отложен, но изглежда, че рано или късно това ще се случи заради липсата на друга стратегия за справяне с огромния дефицит и екстремно високите нива на безработица.

Плановете за разрешаване на дълговата криза чрез огромни финансови инжекции позагубиха одобрението на пазара заради лошия пример, който дава Гърция, но при всички случаи моментът, в който Испания ще получи помощ, ще извади еврото от текущото му безтегловно състояние и може би ще го засили по посока на най-високите стойности за тази година, доста по-високо от 1,3000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2955; Връх – 1,2977; Дъно – 1,2889; Затваряне – 1,2947

Двойката се движи все по отчетливо в границите на техническата фигура триъгълник. Долната граница минава по възходящата тренд линия от началото на лятото и се допълва с 200-дневната средна. Горната граница на триъгълника е дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г.

И двете нива са изключително силни и нито еврото, нито доларът може да пробие някое от тях без солидна фундаментална основа. Такава за момента липсва, което означава, че двойката ще намалява магнитуда на движение по посока на върха на триъгълника и вероятно ще остане да се търгува до края на тази седмица в рейндж.

GBP/USD

Отваряне – 1,6060; Връх – 1,6081; Дъно – 1,6019; Затваряне – 1,6069

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
fallback