fallback

Разнобой между Берлин и МВФ понижи еврото

От началото на месеца общата европейска валута е подложена на удари от няколко посоки и не успява да намери подкрепа срещу иначе слабия долар

13:41 | 15.10.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото загуби позиции спрямо щатския долар в понеделник, след като в края на миналата седмица Германия и Международният валутен фонд сблъскаха позициите си по въпроса с бюджетните икономии, които най-задлъжнелите страни-членки на еврозоната трябва да приложат. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле разкритикува призива на МВФ за смекчаване на строгите изисквания към Испания и Гърция и напомни, че високите нива на дълг са най-тежкото бреме на еврозоната в момента и намаляването на разходите е най-приемливият вариант за решаване на проблема.

Разминаването на позициите между двете страни обърка пазарните участници, които в понеделник сутринта предпочетоха да намалят експозициите си в единната европейска валута. Двойката EUR/USD отново слезе под бариерата от 1,2900.

Германия остава твърдо на досегашната си позиция, че дълговата криза в еврозоната може да бъде овладяна само чрез строги икономии, намаляване на разходите и бюджетни реформи. Тази теза се поддържа също и от Европейската централна банка и международните кредитори, включително Международния валутен фонд.

В края на миналата седмица обаче управителят на МВФ Кристин Лагард изненадващо промени тона, като влезе в противоречие с останалите си партньори от т. нар. "тройка“ международни кредитори. Лагард предложи държавите с изключително висока задлъжнялост да не следват стриктно мерките за свиване на дефицита, а при допълнително влошаване на икономическите показатели да спрат с тях.

Последните анализи на МВФ показаха, че бюджетните съкращения ще нанесат повече щети на възстановяването, отколкото се смяташе до момента.

Това е първият по-сериозен разнобой в позициите между Германия и МВФ, а по-лошото е, че той идва в момент, в който Испания е на ръба да поиска пълна финансова помощ. Това усилва натискът върху еврото, което от началото на месеца търпи удари от няколко посоки и не може да намери подкрепа за ново възходящо движение срещу иначе слабия щатски долар.

Премиерът Мариано Рахой не бърза да финализира преговорите с кредиторите и по всичко изглежда, че Испания ще изчака до последно, преди да поиска заем. Спокойствието на испанското правителство се дължи до някъде и на ниските лихви, на които страната успя да привлече финансов ресурс от пазарите, при това въпреки по-ниския рейтинг и негативната перспектива, която Мадрид получи миналата седмица от кредитната агенция S&P.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2926; Връх – 1,2991; Дъно – 1,2921; Затваряне – 1,2951

Двойката се движи все по отчетливо в границите на техническата фигура триъгълник. Долната граница минава по възходящата тренд линия от началото на лятото и се допълва с 200-дневната средна. Горната граница на триъгълника пък е дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г.

И двете нива са изключително силни и нито еврото, нито доларът може да пробие някое от тях без солидна фундаментална основа. Такава за момента липсва, което означава, че двойката вероятно ще остане да се търгува до края на тази седмица в рейндж.

GBP/USD

Отваряне – 1,6043; Връх – 1,6096; Дъно – 1,6018; Затваряне – 1,6066

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 16.10.12 г.
fallback