IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

FT: Не залагайте, че доларът ще колабира

Поредното вливане на ликвидност от Фед може само да забави поскъпването на американската валута, пише изданието

09:21 | 09.10.12 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
FT: Не залагайте, че доларът ще колабира

Последният кръг вливане на ликвидност може и да забави поскъпването на долара в дългосрочен план, но няма да промени тази тенденция. Това е урокът от първите дава кръга печатане на пари, който вероятно ще се повтори и сега, пише Financial Times.

Нека разгледаме фундаментите, които повлияха на поскъпването на долара спрямо останалите основни световни валути през последните няколко години.

Първо, американската икономика се радва умерен растеж от края на финансовата криза през 2009 г. За сравнение голяма част от еврозоната изнемогва под бремето на фискални икономии, Великобритания отново е в рецесия, а японската икономика остава в стагнация.

Второ, американските ДЦК успяха да запазят статута си на инвестиционно убежище, въпреки че миналата година Standard & Poor’s понижи първокласния кредитен рейтинг на САЩ с една степен.

Експедитивният начин, по който САЩ се справиха с банковата криза през 2008 г., контрастира с усилията на европейските политици и развитието на кризата в Япония през 90-те години.

Умението на Фед да провежда независима монетарна политика, както и на щатското правителство да управлява значителен бюджетен дефицит, помагат за запазването на доверието в щатските активи.

Трето, революцията в добива на шистов газ в САЩ помага за понижаването на външната енергийна зависимост на страната.

САЩ ще се окажат единственият голям вносител на петрол в света, който ще понижи нетната тежест на енергийния внос като процент от брутния си вътрешен продукт (БВП) през това десетилетие.

Четвъртата причина се крие в това, че чуждестранните централни банки не желаят да допуснат поскъпване на валутите си.

В момент, в който Фед възобновява програмата си за изкупуване на активи, Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за нова интервенция на облигационните пазари, Японската централна банка разширява програмата си за изкупуване на облигации, Английската централна банка (АЦБ) стартира трети кръг вливане на ликвидност, а Швейцарската централна банка не позволява франкът да поскъпне под 1,20 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Въпрос на срок на планирането. САЩ имат инерция и могат да поддържат долара на изкуствено дишане още време (може би десетилетие). Та личното решение зависи от това кога търсите матуритет на инвестицията си. Дългосрочно европейската криза е много по-устойчиво решение от това, което се случва в САЩ. Един добър показател са глобалните валутни резерви: 60% в долари, 25% в евро. Трета глобална резервна валута няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 11 години
Статията по същество е вярна. След края на златния стандарт, доларът успешно завзе петрола.Цялата търговия с петрол става с долари. Докато това е така, той ще остане световна разплащателна валута. Убеден съм, че форекс турболенциите на долара са успешно моделирани и манипулирани от ФЕД и правителството на САЩ. Според мен в близкото десетилетие долара ще продължи съвсем безпроблемно да властва по света. А който смята, че ще колабира, спокойно може да се запасява с някоя шарена валута, като монголските тугрици или руската рубла например! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
Аз лично мисля да прочета съдбата на $ малко преди изборите на 6.11., тоест най-късно до края на октомври да продам и последния си спомен за $$$$$$$$$$$$$$$ а за Еврото ще си оставя малко джобни защото умирачката и на двете валути ще се проточи като в "умирай трудно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
osoitza
преди 11 години
а дали долара не поскъпна спрямо петрола? ... Новото вливане ще докара още инфлация която ще бъде замаскирана, но цената на петрола ще се качи трайно с още 10, 20 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 11 години
статията = наивен анализ на стари лаври
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
dobribozhilov
преди 11 години
Стойността на една валута се определя спрямо златото, а не спрямо другите валути. Като всички печатат, едни поскъпват спрямо други, но всички заедно поевтиняват спрямо златото и истинските активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
Статия която започва с няколко откровени лъжи като " Първо, американската икономика се радва умерен растеж от края на финансовата криза през 2009 г. Второ, американските ДЦК успяха да запазят статута си на инвестиционно убежище, въпреки че миналата година Standard & Poors понижи първокласния кредитен рейтинг на САЩ с една степен."Няма какво повече да се чете нататък, нито дума за това как САЩ ще си намалят дефицита след като все го намалят и той е всяка година все по-голям? Може би са измислили нова икономика където дори с 20 % бюджетен дефицит (а това означава че приходите на бюджета са малко под 2 пъти повече от разходите) икономиката ще просперира и всички ще вярват в светлото бъдеще на долара ??? Пълен смях просто ще ни облъчват докато не спихне долара с глупости, както акциите на изгнилата ябълка някой тука да написа, че са паднали с 10 % от пика си???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
nobel
преди 11 години
Аз бих заложил най-спокойно и срещу двете, защото не виждам с какво лошото състояние на Европа или Япония помага на Щатите. Нещата в съвременната икономика са доста вързани щом изригването на един вулкан в Исландия може да доведе израелска фирма за цветя до фалит, понеже не летят самолетите, а възможен фалит на някаква си Гърция доведе целия Евросъюз до такава паника, че изляха една камара пари там. Според мен шанс за оцеляване имат само затворени икономики, като тази на Мадагаскар, например. Защото болестите са заразни, а здравето не е. А ние така сме се уплели във взаимни зависимости един от друг, че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 11 години
По скоро бих заложил срещу еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още