IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

FT: Не залагайте, че доларът ще колабира

Поредното вливане на ликвидност от Фед може само да забави поскъпването на американската валута, пише изданието

09:21 | 09.10.12 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
FT: Не залагайте, че доларът ще колабира

Последният кръг вливане на ликвидност може и да забави поскъпването на долара в дългосрочен план, но няма да промени тази тенденция. Това е урокът от първите дава кръга печатане на пари, който вероятно ще се повтори и сега, пише Financial Times.

Нека разгледаме фундаментите, които повлияха на поскъпването на долара спрямо останалите основни световни валути през последните няколко години.

Първо, американската икономика се радва умерен растеж от края на финансовата криза през 2009 г. За сравнение голяма част от еврозоната изнемогва под бремето на фискални икономии, Великобритания отново е в рецесия, а японската икономика остава в стагнация.

Второ, американските ДЦК успяха да запазят статута си на инвестиционно убежище, въпреки че миналата година Standard & Poor’s понижи първокласния кредитен рейтинг на САЩ с една степен.

Експедитивният начин, по който САЩ се справиха с банковата криза през 2008 г., контрастира с усилията на европейските политици и развитието на кризата в Япония през 90-те години.

Умението на Фед да провежда независима монетарна политика, както и на щатското правителство да управлява значителен бюджетен дефицит, помагат за запазването на доверието в щатските активи.

Трето, революцията в добива на шистов газ в САЩ помага за понижаването на външната енергийна зависимост на страната.

САЩ ще се окажат единственият голям вносител на петрол в света, който ще понижи нетната тежест на енергийния внос като процент от брутния си вътрешен продукт (БВП) през това десетилетие.

Четвъртата причина се крие в това, че чуждестранните централни банки не желаят да допуснат поскъпване на валутите си.

В момент, в който Фед възобновява програмата си за изкупуване на активи, Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за нова интервенция на облигационните пазари, Японската централна банка разширява програмата си за изкупуване на облигации, Английската централна банка (АЦБ) стартира трети кръг вливане на ликвидност, а Швейцарската централна банка не позволява франкът да поскъпне под 1,20 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Мисля че не си наясно какво значи "застраховка" и за какво служи златото. От злато не се печели, каквото и да приказват някои тарикати. Златото е съхранител на стойност. В добрия вариант златото се спихва, но то ще се спихне само ако доларът не се обезцени, както е тръгнал. В лошия вариант хартийките продължават да се обезценяват, и златото ти запазва някаква стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
noker.bg
преди 11 години
Американската икономика е прекалено силна, благодарение на силната си промишленост и е наивно да се очаква колапс на долара. По-скоро ше му падне стойността порави спекулациите на финансовите акули на WALL STREET и прекомерния, безконтролен печат на доларови банкноти, но до колапс не би се стигнало, защото това би довело до колапс и на производството и на потреблението. Нешо от което всеки печалбар се страхува. Процеса е контролиран и никой няма да му позволи да колабира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Прав е Луцифер. Златото, въпреки очевидната си безполезност още преди хилядолетия е било избрано да бъде пари, защото е благороден метал, не ръждясва и не гние и си е такова, каквото е от сътворението на света. Освен това е малко, защото е много тежко и е потънало дълбоко още когато планетата е била в течно състояние. Само много мощна вулканична дейност може да го изхвълли на повърхността. Това, че златото е малко е предимство. Ако бяхме избрали да използваме за пари минералната вода портофелчетата ни щяха да са много тежки, защото я продават по два - три лева за десет литра. А със златото можеш да носиш огромни суми в джоба си и да сключваш големи сделки, както са правели някога (а и сега, предполагам).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
и коя централна банка складира в трезорите си ...бакър???...кой би купувал и как би съхранявал тонове мед????...освен това се и окислява...подобни суровини се запасяват когато се очаква икономически подем а златото не се влияе от никакви финансово-икономически еквилибристики и никой, никога, никъде не е отказвал разплащане в злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Съгласен съм с теб, но защо точно златото. До скоро медта беше доста подценена, а тя е и важна промишлена стока. Изобщо инвестицията в дълготрайна суровина пази най-добре от инфлация. Но в момента според мен цената на златото надхвърля реалната инфлация в САЩ и вече се движи от спекулативни сили. Просто трябва да се гледа друг актив, който може да даде голям ръст на печалба в перспектива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
и курса на долара през 1996-1997г изглеждаше невъзможно надут балон и хората се трупаха за депозити с 360% годишна лихва, почти всички тогава станаха милионери....после като махнаха трите нули се видя че са изгоряли. И тогава печатницата всеки път печаташе банкноти с все по-големи номинали. Какво по-различно правят сега ФЕД и ЕЦБ ????...заливат света с нищо не значеща хартия, изтриват дългове за сметка на целия свят...но златото не се печата и дори да поевтинява временно то е за да си го накупят по-евтино, после пак...вече няма място за илюзий...тая попара сме я сърбали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Златото в момента ми изглежда, точно като цените на имотите преди кризата.Всички обесняват как ще продължава да поскъпва. От 300 долара на унция го изтреляха на 1800, при положение, че инфлацията е доста ниска и даже има страх от дефлация, това надуване изглежда доста спекулативно и като нищо ще се пръсне, като детски балон връката на пишман инвеститор! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
1. Интересно е да кажем и от къде идва този растеж при положение, че през 2009 хората живеещи на купони за храна са били 32 милиона сега те са 47. http://***.trivisonno.com/wp-content/uploads/Food-Stamps-Monthly2.jpg 2. Инвестиционно убежище не би могло да бъде валутата на най-задлъжнялата нация в историята на човечеството. Чичо Бернанке печата пари като луд, лихвения % е почти нулев.. 3. Да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
има 3-та глобална резервна валута, но тя винаги е била не 3-та, а 1-ва и се казва ЗЛАТО и през последните 6000-7000 години се е доказала категорично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
А че FT имат интерес да надуват балона на долара, това трябва да е ясно на всеки. Затова и постепенно в конкурентно предимство на пазарите започва да се превръща достъпа до новини и анализи, различни от англо-саксонските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още