fallback

Нов план за спасяване на Испания подкрепи еврото

ЕЦБ обаче остава с ограничено място за маневри

11:12 | 05.10.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се освободи от натиска, под който попадна през последните сесии, и се отправи рязко нагоре след заседанието на управителния съвет на Европейската централна банка вчера. Пазарните участници заложиха отново на общата валута заради разпространената информация, че еврозоната обмисля нова идея за спасяване на Испания с помощта на частни инвеститори и гаранция за вложените от тях средства.

Двойката EUR/USD поскъпна над психологическата бариера от 1,30 в четвъртък и тази сутрин успя да се задържи над нея. Това е първият по-сериозен опит на еврото да възстанови загубите и да сложи край на лошата серия, в която влезе през втората половина на септември.

На пресконференция след редовната среща на ЕЦБ президентът ѝ Марио Драги напомни за готовността на банката да изкупува облигации от затруднените страни-членки и отново пое ангажимент за на финансовата стабилност в региона. Решението, върху което ЕЦБ се фокусира в момента, е изкупуване на испански държавен дълг, за да намали разходите на Мадрид за финансиране от пазарите и в същото време да намали напрежението на пазарите.

Междувременно стана ясно, че се обсъжда включването на частни инвеститори при изкупуването на испански държавен дълг. Подобна идея съществуваше и преди, но разликата този път е, че инвеститорите ще получат гаранции, ако Мадрид изпадне в неплатежоспособност.

Частните инвестиции ще бъдат застраховани от събраните средства в европейския спасителен фонд. По този начин Испания, Италия и останалите застрашени икономики ще си гарантират дългосрочен достъп до евтин кредитен ресурс. В същото време европейският спасителен фонд няма да бъде източен напълно, а Европейската централна банка няма да изчерпа монетарните си механизми за противодействие на финансовата криза.

Драги алармира, че растежът в еврозоната остава колеблив и вероятно ще остане почти нулев през следващите месеци. Това налага още усилия от страна на банката, която, подобно на останалите водещи централни банки, остана с ограничено място за монетарни маневри.

Основният лихвен процент бе запазен на исторически минимум от 0,75% и сред малкото възможни лостове остава програмата за изкупуване на облигации. Преобладава мнението, че по-ниските лихви ще стимулират икономиката, но като цяло биха имали слаб ефект, тъй като процентът вече е твърде нисък и допълнителното му намаляване не е гаранция за траен растеж.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2904; Връх – 1,3030; Дъно – 1,2900; Затваряне – 1,3016

В началото на седмицата единната европейска валута се понижи за кратко под силната подкрепа на 200-дневната средна, но успя да се оттласне от дъното при 1,2802 и да се върне над нея.

Това движение показва, че нивата около 1,2802 в комбинация с 200-дневната средна имат характер на солидна бариера, която ще спира всеки опит на долара за увеличаване на натрупаното предимство. В същото време тези нива усилват вероятността за връщане на двойката към основния възходящ тренд.

USD/JPY

Отваряне – 78,48; Връх – 78,71; Дъно – 78,29; Затваряне – 78,47

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 04.09.22 г.
fallback