fallback

Японската банка продължава да трупа напрежение върху йената

Лостовете на финансовата институция за противодействие на негативни икономически ефекти са ограничени

12:17 | 04.10.12 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се търгува на двуседмично дъно спрямо щатския долар на фона на последните спекулации, че централната банка на Япония ще изненада пазарите съвсем скоро с нови мерки срещу забавянето и срещу поскъпването на националната си валута.

Японската централна банка, която само преди месец увеличи значително размера на финансовите стимули за местната икономика, попадна под силен политически натиск за гласуване на допълнителни механизми срещу колебливия растеж. Министърът на икономиката Сейджи Маехара се ангажира вчера с инициирането на разговори с банката за изготвяне на обща стратегия за постигане на предварително заложените нива на инфлация.

Днес стартира двудневното заседание на японската банка, на което се очаква да бъдат оценени ефектите от гласуваните на 19 септември стимули. Тогава монетарният орган увеличи финансовото си рамо на внушителните 10 трлн. йени, с които планира да изкупува краткосрочни и средносрочни държавни облигации до края на следващата година. Нови монетарни мерки в тази посока ще генерират допълнително напрежение за йената, а пазарът още от сега отразява подобен сценарий в цената на японската валута.

Факт е, че лостовете, които централната банка може да използва за противодействие на негативните икономически ефекти, са силно ограничени. Основният лихвен процент в страната е в нивата около нулата от месеци насам, а програмата за изкупуване на облигации вече е с по-голям капацитет и дори с удължен период на действие. Сред малкото варианти за защита е директното обезценяване на скъпата йената, която дърпа надолу експортно ориентираната японска икономика.

Последният път, в който бе взето решение за намеса на валутните пазари, бе в края на миналия октомври. От тогава до момента централната банка на Япония се опитва да влияе върху цената на валутата си чрез агресивна вербална политика, а не толкова с конкретни действия.

Тази тактика даваше резултат дълго време, но пазарните участници изглежда, че стават все по-резистентни към говоренето на централните банкери. Йената e традиционен носител на сигурност в периоди на криза, какъвто имаме в момента, и въпреки текущите колебания и опитите на банката за директен контрол трендът при нея от месеци насам остава възходящ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2918; Връх – 1,2936; Дъно – 1,2876; Затваряне – 1,2904

В началото на седмицата единната европейска валута се понижи за кратко под силната подкрепа на 200-дневната средна, но успя да се оттласне от дъното при 1,2802 и да се върне над нея.

Това движение показва, че нивата около 1,2802 в комбинация с 200-дневната средна имат характер на солидна бариера, която ще спира всеки опит на долара за увеличаване на натрупаното предимство. В същото време тези нива усилват вероятността за връщане на двойката към основния възходящ тренд.

USD/JPY

Отваряне – 78,14; Връх – 78,57; Дъно – 78,11; Затваряне – 74,48

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 04.10.12 г.
fallback