IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Славните дни на валутната търговия са история

Централните банки повишиха несигурността на пазара, тъй като икономическите тенденции станаха доста по-трудни за проследяване, посочват анализатори на банката

09:15 | 10.10.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Навремето търговията на валутните пазари беше подвластна на ясни правила и отразяваше състоянието на глобалната икономика. Откакто стартираха програмите за вливане на ликвидност на централните банки обаче форекс търговията стана доста по-непрозрачна, коментират анализатори на HSBC, цитирани от CNBC.

Според последния доклад на HSBC „на форекс пазарите настъпва нова ера“, тъй като carry-търговията – популярна валутна стратегия, при която инвеститорите се възползват от разликите в лихвените проценти по дадена валутна двойка – страда от интервенциите на централните банки и ниските лихви.

„В славните дни на carry-търговията пазарите функционираха при ясни правила и разбиране за принципите на валутната търговия“, се казва в доклада, изготвен от Дейвид Блум, директор за валутните стратегии на HSBC.

„Животът на форекс пазара е прост. Ако изберете правилните лихвени проценти можете спокойно да търгувате и да знаете какво се случва на валутния пазар... Когато инфлацията е ниска, по-високите краткосрочни лихви означават по-силна валута и обратното... FX търговията беше красива“, спомня си  Блум. „Тя беше ясна, ликвидна и прозрачна.“

За последните 5 години обаче централните банки, като започнем от Федералния резерв (Фед) и стигнем до Японската централна банка, свалиха основните лихви близо но нулата и започнаха да печатат пари, създавайки сериозни пазарни проблеми, изтъква икономистът.

Интервенциите на централните банки повишиха рисковете при валутната търговия, се посочва още в доклада. Сега инвеститорите харесват както инвестиционните убежища, така и редица високодоходни валути на развиващи се страни. Това прави форекс търговията значително по-волатилна и трудна за интерпретиране.

„Carry-търговията запада, тъй като повечето лихви гравитират около нулата. Валутните пазари, разбира се, реагират и на програмите за вливане на ликвидност“.

„Живеем в несигурен свят, където неокнвенционалните монетарни политики се превърнаха в ключов елемент от динамиката на пазара“, изтъква Блум.

HSBC отбелязва, че все пак не всяко вливане на ликвидност е било негативно за валутните пазари. В еврозоната например „неконвенционалното разхлабване на валутната политика“ на Европейската централна банка (ЕЦБ) „намали вероятността от разпадане на еврото“ и привлече инвеститори.

Като цяло обаче политиките на централните банки повишиха несигурността на валутните пазари, тъй като икономическите тенденции станаха доста по-трудни за проследяване.

В светлината на проблемите около еврозоната и "фискалната пропаст", към която се приближава Вашингтон, форекс търговията става все по-непрозрачна, се посочва в доклада на банката.

„Липсата на яснота повдига въпроси около редица валути... Светът на форекс търговията сега е по-скоро интуитивен, отколкото функция на конкретни причинно-следствени връзки“, коментира Блум.

В САЩ например вливането на ликвидност се отрази негативно на долара, тъй като „последвалото повишаване на апетита за рискови активи накара инвеститорите да потърсят по-екзотични и високодоходни валути“.

Ето защо, след като през септември Фед обяви QE3, доларът поевтиня до четиримесечно дъно. Това от своя страна накара редица правителства, като бразилското, да изразят опасения за „неминуема нова валутна война“.

Виждането на HSBC се споделя и от други FX анализатори .

„Силният австралийски долар е пример за това как инвеститорите, които купуват валута, смятана за убежище, предизвикват нейното поскъпване до нива, при които тя се оказва крайно надценена“, казва Себастиан Гали, главен валутен стратег на Societe Generale.

„При нормални условия австралийският долар трябва да е много по-евтин. Всеки обаче търси доходност и това води до прекомерното поскъпване на подобни валути“, казва Гали. Той допълва, че надценяването на австралийския долар се случва от години.

С отмирането на carry-търговията, ще си отиде и част от валутния пазар, констатира Блум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Всъщност "твърда валута" е термин, който означава валута със златно покритие. Швейцарският франк също много се харесваше именно със своята стабилност, въпреки, че няма златно покритие. Но не мога да си представя, че на някого би му харесвала валута, която се печата безконтролно. Всъщност мога - това са хората, които печелят от това и се скъсват да ни обясняват колко необходимо и неизбежно е всяко ново "вливане на ликвидност". Даже понякога го наричат "спасителна програма".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Трудно. Толкова маймуни се хранят на тези хранилки и са с такова лоби, че ще е трудно някой да се раздели с "рахата" и да почне да си изпотява гънките/ако ги има/ или ръцете. Проблема е че тези които "произвеждат" принадена стойност оредяван все повече. В момента усилено се търси изход от тази ситуация, а не връщане на стандарта. Поне според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
Прав си, нали за това премахнаха златния стандарт и още го проклинат, при него няма място за ***, давате ли си сметка колко *** ще умрат от глад ако се върне златния стандарт,но въпреки всичко вървим към него с много бързи крачки, неизбежно е, той няма алтернатива като гарант за всякакви апетити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
По принцип Форекс - търговията е вредна за реалната икономика, която е доста консервативна и предпочита, когато стане дума за пари да има нещо сигурно срещу себе си. А спомняте ли си славните дни, когато наричахме долара "Твърдата валута"? Сега на всички валути им омекнаха коленете и станаха като варени макарони. Всичко, което изглежда на търговците перспективно започва да се купува с бясна скорост и така изстрелваме курса до небето. След което решаваме, че сме прекалили и всички едновременно започваме да продаваме и закопаваме курса дълбоко под земята. Така с дружни усилия всички клатим кораба и това дори ни харесва, защото високота волатилност дава възможност за по-големи печалби. Във форекса се вливат все повече пари, защото много хора остават без работа и решават, че това е евтин и лесен начин да си докарат някакви доходи. А като се намесят и централните банки картинката става пълно мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още