IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Славните дни на валутната търговия са история

Централните банки повишиха несигурността на пазара, тъй като икономическите тенденции станаха доста по-трудни за проследяване, посочват анализатори на банката

09:15 | 10.10.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Навремето търговията на валутните пазари беше подвластна на ясни правила и отразяваше състоянието на глобалната икономика. Откакто стартираха програмите за вливане на ликвидност на централните банки обаче форекс търговията стана доста по-непрозрачна, коментират анализатори на HSBC, цитирани от CNBC.

Според последния доклад на HSBC „на форекс пазарите настъпва нова ера“, тъй като carry-търговията – популярна валутна стратегия, при която инвеститорите се възползват от разликите в лихвените проценти по дадена валутна двойка – страда от интервенциите на централните банки и ниските лихви.

„В славните дни на carry-търговията пазарите функционираха при ясни правила и разбиране за принципите на валутната търговия“, се казва в доклада, изготвен от Дейвид Блум, директор за валутните стратегии на HSBC.

„Животът на форекс пазара е прост. Ако изберете правилните лихвени проценти можете спокойно да търгувате и да знаете какво се случва на валутния пазар... Когато инфлацията е ниска, по-високите краткосрочни лихви означават по-силна валута и обратното... FX търговията беше красива“, спомня си  Блум. „Тя беше ясна, ликвидна и прозрачна.“

За последните 5 години обаче централните банки, като започнем от Федералния резерв (Фед) и стигнем до Японската централна банка, свалиха основните лихви близо но нулата и започнаха да печатат пари, създавайки сериозни пазарни проблеми, изтъква икономистът.

Интервенциите на централните банки повишиха рисковете при валутната търговия, се посочва още в доклада. Сега инвеститорите харесват както инвестиционните убежища, така и редица високодоходни валути на развиващи се страни. Това прави форекс търговията значително по-волатилна и трудна за интерпретиране.

„Carry-търговията запада, тъй като повечето лихви гравитират около нулата. Валутните пазари, разбира се, реагират и на програмите за вливане на ликвидност“.

„Живеем в несигурен свят, където неокнвенционалните монетарни политики се превърнаха в ключов елемент от динамиката на пазара“, изтъква Блум.

HSBC отбелязва, че все пак не всяко вливане на ликвидност е било негативно за валутните пазари. В еврозоната например „неконвенционалното разхлабване на валутната политика“ на Европейската централна банка (ЕЦБ) „намали вероятността от разпадане на еврото“ и привлече инвеститори.

Като цяло обаче политиките на централните банки повишиха несигурността на валутните пазари, тъй като икономическите тенденции станаха доста по-трудни за проследяване.

В светлината на проблемите около еврозоната и "фискалната пропаст", към която се приближава Вашингтон, форекс търговията става все по-непрозрачна, се посочва в доклада на банката.

„Липсата на яснота повдига въпроси около редица валути... Светът на форекс търговията сега е по-скоро интуитивен, отколкото функция на конкретни причинно-следствени връзки“, коментира Блум.

В САЩ например вливането на ликвидност се отрази негативно на долара, тъй като „последвалото повишаване на апетита за рискови активи накара инвеститорите да потърсят по-екзотични и високодоходни валути“.

Ето защо, след като през септември Фед обяви QE3, доларът поевтиня до четиримесечно дъно. Това от своя страна накара редица правителства, като бразилското, да изразят опасения за „неминуема нова валутна война“.

Виждането на HSBC се споделя и от други FX анализатори .

„Силният австралийски долар е пример за това как инвеститорите, които купуват валута, смятана за убежище, предизвикват нейното поскъпване до нива, при които тя се оказва крайно надценена“, казва Себастиан Гали, главен валутен стратег на Societe Generale.

„При нормални условия австралийският долар трябва да е много по-евтин. Всеки обаче търси доходност и това води до прекомерното поскъпване на подобни валути“, казва Гали. Той допълва, че надценяването на австралийския долар се случва от години.

С отмирането на carry-търговията, ще си отиде и част от валутния пазар, констатира Блум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
За обърнатия въпрос е така, НО, къде се повишава населението не разбрах....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
и този явно идеализира миналото . Хванал е няколкогодишен тренд и си спомня само това. Никога никоя търговия на финансовите пазари не е имала ясни правила и не е отразявала 1 към 1 глобалната икономика. Винаги действа "невидимата ръка" която регулира пазара. Затова и това е най трудната дейност. Не случайно даже и при професионалистите на борсата в Чикаго най големия процент от печеливши за годината е 16%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
noker.bg
преди 11 години
Всичко е заради повишаващото се световно население и прекомерното развитие на технологиите, които обърнаха въпроса от "как да се произведе" във въпроса, "как да се продаде"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
О, извинявай приятелю, ако с нещо съм те засегнал. По принцип всичките ми коментари са малко крайни и аз съзнавам това. Естествено никой не може да ти забрани да търгуваш както си поискаш - най-малко аз. Дай Боже и да печелиш от тази търговия, защото с парите, които печелиш ти рано или късно ще си купиш или поръчаш нещо, което съм правил аз или мой колега. Така че форекса не е само вреден. По принцип бих могъл да посоча и много примери, в които той е изключително полезен. Много трейдъри са ми добри приятели и ей Богу това са може би най-добрите макроикономисти в света. Не бъди емоционален - това е вредно за всяка професия. Нека не те смущава това, че аз съм заел някаква крайна позиция. В спора се ражда истината, както са казали древните. Готов съм да приема всяко мнение, различно от моето, стига да е достатъчно добре аргументирано. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
marketleverage
преди 11 години
Да се каже че е вредно да се търгува с така валута е най малко смешно ми имам си долари или швейцарци ще си ги търгувам с който поискам на каквато поискам цена... или с който ми дава най изгодна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
marketleverage
преди 11 години
Леле ужас е при младите от къде ги взимате тези идеи че даже и 6 плюсаКоментара на нобел показва фундаментално непознаване какво е форекс пазара... Най общо казано на форекс пазара се търгува с валута която се намира извън страната която е създава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
rootoffselo
преди 11 години
Сигурен съм, че си майстор на самозадоволяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
horhe7
преди 11 години
отдавна влагам парите си в злато.заебете ги тия ленени гущери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"Вливането на ликвидност" си е просто обезценка на дълга, защото американците са си консумативна нация, но европейците са си спестовници и за това особенно немците ненавиждат кейнсианските номера. И тъй като чичо САМ никога не си е плащал дълговете, защото никога не е и имал такова намерение, то ФЕД ще печата докато и последния наивник воден от носталгията по твърдия някогашен $ не каже сбогом на памучните зелени хартийки и да пие по една студена вода за обезценените си активи в $ ако още ги има. От тая гимнастика американците само печелят и защо да не съчинят някоя нова валутна тенекия поне в началото да е със златно покритие а пък после пак някой нов печатар да продължи старото печатане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
ТАТО
преди 11 години
Навремето търговията на валутните пазари беше подвластна на ясни правила и отразяваше състоянието на глобалната икономика.Дааааааааа дойде времето на майсторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още