fallback

Свободното падане на австралийския долар продължава

Пасивните действия на пазарните участници доведоха до баланс между еврото и долара при курс от 1,2900 долара за евро

12:20 | 03.10.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар продължава с разочароващото си представяне, като ударите върху него стават все по-тежки. Вчера австралийската централна банка намали основния лихвен процент, а днес търговският дефицит в страната се върна в пиковите стойности отпреди 3 години и половина.

Двойката AUD/USD навлезе в силен низходящ тренд и вече формира едномесечно дъно при 1,0200. В основата на процеса стои забавянето на азиатския континент, сигнали за което имаше още в началото на лятото. Ръстът в Китай, втората по големина световна икономика, продължава да се забавя, а това се отразява пряко върху износа на Австралия.

Данните за търговския баланс от тази сутрин потвърдиха негативната перспектива пред австралийската икономика. Разликата между износа и вноса набъбна до рекордните 2,03 млрд. австралийски долара – най-големият търговски дефицит от март 2008 г., изпреварвайки значително предварителните прогнози за минус от едва 685 млн. долара.

За да смекчи натиска върху местната икономика, австралийската централна банка намали вчера основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,25%. Прогнозите са, че банката ще запази политиката си на понижаване на лихвата, а това определено е лоша новина за австралийския долар, който от началото на седмицата се оформи ката най-губещ измежду основните валути.

Междувременно еврото намери баланс спрямо щатския долар в нивата около 1,2900 и ограничи спадовете благодарение на пасивните действия на голяма част от пазарните участници. Изтъргуваните обеми на валутните пазари се свиха чувствително, а участниците като че ли се опитват да преценят правилно колко близо се намира Испания до финансова помощ.

Правителството на премиера Мариано Рахой прие преди седмица драконовски мерки за ограничаване на бюджетните разходи, като опит за сближаване на позициите между Мадрид и кредиторите. Ангажиментите на управляващите за строги икономии спряха агресивното разпродаване на еврото. Единната валута намери дъно, но все още не може да се оттласне от него, тъй като липсва следващата важна стъпка – договаряне на пълна финансова помощ.

Испания изглежда наистина близо до международен заем, още повече, че местното правителство официално съобщи, че ще работи в тази посока. За момента обаче е трудно да се оцени дали възелът ще бъде развързан скоро или премиерът Рахой ще предпочете да изчака наистина до последно. Това носи напрежение и кара инвеститорите да се отдръпнат и да изчакат по-точни сигнали от Мадрид, преди да се върнат по-масово към сделки.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2887; Връх – 1,2967; Дъно – 1,2879; Затваряне – 1,2918

В началото на седмицата единната европейска валута се понижи за кратко под силната подкрепа на 200-дневната средна, но успя да се оттласне от дъното при 1,2802 и да се върне над нея.

Това движение показва, че нивата около 1,2802 в комбинация с 200-дневната средна имат характер на солидна бариера, която ще спира всеки опит на долара за увеличаване на натрупаното предимство. В същото време тези нива усилват вероятността за връщане на двойката към основния възходящ тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,6129; Връх – 1,6186; Дъно – 1,6123; Затваряне – 1,6131

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 19.08.22 г.
fallback