fallback

Високата безработица в Европа препъна опита на еврото за ръст

Най-губещ днес е австралийският долар заради решението на централната банка на страната да понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта

14:09 | 02.10.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото опитва да коригира загубите, които натрупа през последните търговски сесии в основните си кръстосани курсове, но все още трудно намира подкрепа и не може да набере инерция за по-сериозен ръст. Спирачката на възстановяването на единната валута бе допълнително натегната от последните данни за безработицата в еврозоната, която остана на екстремно високите си исторически нива.

Ситуацията в Европа изглежда, че не може да бъде овладяна, тъй като мерките на правителствата за намаляване на разходите не дават търсеният резултат. Липсата на доверие в еврозоната се отразява най-силно върху цената на еврото, което през последните сесии остана близо до последните си минимални стойности.

Двойката EUR/USD формира преди ден триседмично дъно при 1,2802 и все още остава критично близо до него. Най-губещата валута днес се оказа австралийският долар, който тази сутрин отстъпи във всичките си 16 водещи кръстосани курсове. Причината за рязкото отдръпване бе решението на Австралийската централна банка да понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,25%.

Безработицата в еврозоната не показа подобрение за трети пореден месец, като през август 11,4% от трудоспособното население, или общо 18,2 млн. души, са били без работа, сочат данните на Евростат. Това е най-високото ниво на безработицата в историята на еврозоната, а липсата на растеж и несъздаването на нови работни места спират процеса на възстановяване. Още повече, че преди месец Европейската централна банка намали очакванията си за икономическия напредък в региона, като прогнозира свиване на БВП с 0,4% за тази година и колеблив ръст от едва 0,5% през 2013 г.

Прогнозите са, че в Гърция - най-задлъжнялата членка на еврозоната - безработицата може да достигне обезпокоителните 27%, ако низходящият тренд се запази. Испания е също доста далече от здравословните нива на заетост, като през второто тримесечие бе регистриран исторически пик от 24,6%.

Всъщност в лицето на Испания еврото намира най-сериозната заплаха за стабилността си. Фискалните проблеми на четвъртата по големина икономика в еврозоната и очакванията, че Мадрид ще поиска съвсем скоро пълна финансов помощ, засенчиха добрите прогнози за бъдещето на еврото, които, впрочем, само преди по-малко от месец изстреляха единната валута до четиримесечен връх (1,3171) спрямо щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2852; Връх – 1,2937; Дъно – 1,2802; Затваряне – 1,2887

Единната европейска валута се понижи за кратко под силната подкрепа на 200-дневната средна, но се върна обратно над нея, веднага след като формира дъно при 1,2802.

Това движение показва, че диапазона между 1,2802 – 1,2822 има характер на солидна бариера, която ще спира всеки опит на долара за увеличаване на натрупаното предимство. В същото време тези нива усилват вероятността за връщане на двойката към основния възходящ тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,6104; Връх – 1,6174; Дъно – 1,6104; Затваряне – 1,6128

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 29.08.22 г.
fallback