fallback

Еврото слезе до триседмично дъно спрямо долара

Очакванията Испания да поиска пълна спасителна финансова помощ, а Moody's да понижи кредитния ѝ рейтинг до неинвестиционно ниво ограничават апетита към риск

11:39 | 01.10.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поевтиня до триседмично дъно в понеделник, след като финансовата ревизия на испанските банки не успя да разсее съмненията, че четвъртата по големина икономика в еврозоната върви към финансова помощ. В същото време пазарните участници очакват всеки момент кредитната агенция Moody's да преразгледа кредитната си оценка по отношение на Испания, като я намали до неинвестиционно ниво.

На този фон апетитът към риск е силно ограничен, което усилва допълнително предимството на валутите убежища. Тази сутрин двойката EUR/USD продължи да следва низходящата посока от миналата седмица, а еврото успя да ограничи спадовете едва при 1.2800.

Американският долар получи подкрепата на пазара и разшири преднината си спрямо британската лира и австралийския долар.

Независимият финансов одит, който бе публикуван в петък, показа, че испанският банков сектор ще се нуждае от близо 60 млрд. евро, за да се справи с икономическия спад. В началото на лятото Брюксел предложи на испанските банки помощ в размер до 100 млрд. евро за рекапитализация, но Мадрид намекна, че има намерение да поиска само 40 млрд. от тях.

Спекулациите, че Moody's ще ревизира оценката си за дълга на Испания, продължават да растат. Към момента тя е едно ниво преди неинвестиционния статут и с негативна перспектива.

Испания определено е най-сериозната заплаха за целостта на еврозоната в този момент и това донякъде измества фокуса от Гърция, където трябва да се оцени напредъка по поетите ангажименти за реформи и бюджетни икономии. Тази седмица инспектори от така наречената „тройка“ (МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия) ще трябва да кажат дали в Гърция има подобрение или не, като от оценката зависи следващия спасителен финансов транш към страната.

Две немски издания съобщиха в събота, че Гърция все пак ще получи помощта въпреки забавения фискален прогрес, тъй като евентуално излизане на страната от еврозоната няма да бъде допуснато.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2912; Връх – 1,2958; Дъно – 1,2837; Затваряне – 1,2857

Тази сутрин единната европейска валута се понижи за кратко под силната подкрепа на 200-дневната средна, но се върна обратно над нея, веднага след като формира дъно при 1,2802.

Това движение показва, че диапазонът между 1,2802 – 1,2822 има характер на солидна бариера, която ще спира всеки опит на долара за увеличаване на натрупаното предимство. В същото време тези нива усилват вероятността за връщане на двойката към основния възходящ тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,6164; Връх – 1,6242; Дъно – 1,6159; Затваряне – 1,6233

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 19.08.22 г.
fallback