fallback

Драконовските мерки в Испания събудиха интереса към еврото

Пазарът прие ангажимента за затягане на коланите като стъпка в правилната посока

12:07 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В четвъртък и петък единната европейска валута намери основа, върху която да стъпи и да се оттласне от последните си дъна, след като Испания обяви дълго чаканите нови мерки за икономии и орязване на бюджетните разходи.

С този ход Мадрид си върна част от загубената през последните две седмици подкрепа и недвусмислено протегна ръка към международните кредитори в търсене на одобрение за финансова помощ.

Пазарът прие ангажимента на Испания за затягане на коланите като стъпка в правилната посока и това пролича най-вече в кросовете на еврото. Общата европейска валута свали част от напрежението, което насъбра през цялата втората половина на месеца, отдалечавайки се от вчерашното двуседмично дъно (1.2828) спрямо щатския долар. Тази сутрин най-търгуваната валутна двойка се върна в нивата над 1.2900, но все още е твърде далече от рекордните четиримесечни пикове (1.3171), които формира в средата на септември.

Обявените от Испания антикризисни мерки имат за цел да орежат бюджетния дефицит с общо 40 млрд. евро през следващата година, което е близо 50% повече върху тазгодишното свиване от 27 млрд. евро.

Икономиите ще дойдат от съкращаване на публичните разходи, повишаване на данъците и замразяване на заплатите. Бюджетният дефицит в края на 2012 г. трябва да бъде 6,3% от БВП, а за следващата година да бъде свален до 4,5% от БВП.

Амбициозната крайна цел за намаляване на огромната празнина в бюджета е изключително голямо предизвикателство за испанското правителство и вероятно ще се окаже непосилна икономическа и също така политическа задача за правителството на Мариано Рахой.

Докато дългосрочните ползи от приетите мерки изглеждат все още доста неясни, краткосрочната цел може би вече е очертана. Испания търси активно диалог с международните кредитори, а бюджетните икономии са задължителна гаранция при искане на финансова помощ.

В средата на седмицата министър-председателят Рахой съобщи официално, че Испания ще поиска спасителна помощ. По непотвърдени прогнози страната ще търси около 300 млрд. евро, което ще я направи своеобразен рекордьор измежду държавите членки, които вече поискаха заеми.

В началото на лятото испанските банки получиха 100 млрд. евро за рекапитализация, а търсенето на еврото скочи чувствително. Може би историята ще се повтори и ако пълната помощ бъде договорена, възходящото рали на единната валута ще продължи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD Отваряне – 1.2872; Връх – 1.2927; Дъно – 1.2828; Затваряне – 1.2911

Корекцията на възходящото рали от първата половина на месеца изглежда, че вече намери дъно. Минимумът от вчера е в зоната на 200-дневната средна, която вече работи като еврова подкрепа. Доларът вече забави темпото. От началото на септември основният тренд е на страната на единната валута, което понижава значително риска дългите еврови позиции.

GBP/USD Отваряне – 1.6164; Връх – 1.6242; Дъно – 1.6159; Затваряне – 1.6233

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 19.08.22 г.
fallback