fallback

Испания промени говоренето, но стресът за еврото остава

Общата европейска валута се търгува спрямо щатския долар близо до двуседмичните си дъна

11:56 | 27.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вече втора седмица възелът между Испания и еврото се уголемява и продължава да се затяга, а в основата са страховете за състоянието на четвъртата по големина икономика в еврозоната. Както стана ясно през последните дни, страната има намерение да поиска финансова помощ, но тъй като все още липсват конкретни параметри, а преговорите с кредиторите не са стартирали, пазарите са обезпокоени и голяма част от инвеститорите търсят убежище другаде, но не и в единната европейска валута.

Еврото остава да се търгува в стойностите над 1,28, близо до последните си двуседмични дъна спрямо щатския долар.

До вчера финансовата инжекция за Испания се свързваше повече със спекулации и предположения заради отсъствието на официална позиция от страна на местното правителство. Това вече не е така, след като премиерът Мариано Рахой обяви готовност да поиска пакет от финансова помощ за страната си.

Испания промени говоренето и сложи рамки на бъдещето си в еврозоната, но пазарът показва, че това все още е твърде недостатъчно, за да си върне позагубеното доверие. Доходността по 10-годишните испански държавни облигации се покачи над 6%, което е най-високото ниво откакто Европейската централна банка обяви механизма за директно изкупуване на ценни книжа от най-задлъжнелите страни-членки.

Механизмът на ЕЦБ все още не е пуснат в действие. Условието това да стане е Испания да получи финансова помощ.

В началото на лятото на испанските банки бяха отпуснати 100 млрд. евро за рекапитализация. Пълната финансова помощ обаче вероятно ще е достигне 300 млрд. евро, което ще направи Испания своеобразен рекордьор измежду страните, които вече поискаха заеми.

В подготовка за преговорите с международните кредитори Мадрид вече потвърди ангажиментите си за строги икономии. Днес ще има повече яснота около антикризисните мерки, на които правителството смята да заложи. Амбициозната крайна цел е намаляване на бюджетния дефицит с над 60 млрд. евро през следващите две години, което вероятно ще се окаже неизпълнима задача.

Задачата на управляващите е усложнена и от постоянно растящото недоволството на хората от готвените реформи. Напрежението от протестите в испанската столица ескалира до сблъсъци между демонстрантите и полицията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2872; Връх – 1,2899; Дъно – 1,2834; Затваряне – 1,2871

Корекцията на възходящото рали от първата половина на месеца изглежда, че вече намери дъно. Минимумът от вчера е в зоната на 200-дневната средна, която вече работи като еврова подкрепа.

Доларът вече забави темпото. От началото на септември основният тренд е на страната на единната валута, което понижава значително риска дългите еврови позиции.

GBP/USD

Отваряне – 1,6186; Връх – 1,6208; Дъно – 1,6136; Затваряне – 1,6164

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 27.09.12 г.
fallback