fallback

Испания продължава да спъва еврото

Пазарът търси равновесна точка след силното възходящо движение, което общата европейска валута осъществи през първата половина на септември

10:58 | 26.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Колебливостта на Испания, в решението й дали да поиска спасителна помощ или не продължава да създава грижи за единната европейска валута. Еврото не може да намери здрав фундамент, върху който да стъпи и да поеме пак нагоре, и това е причината, поради която двойката EUR/USD не спира да губи от стойността си вече втора седмица.

Най-търгуваният валутен крос се настани трайно с нивата под 1,2900, а в сряда сутрин формира дневно дъно при 1,2855.

Правителството на испанския министър-председател Мариано Рахой вече пое курс към сближаване на позициите с кредиторите. В четвъртък се очаква да бъдат одобрени серия от непопулярни икономически мерки като част от дебатите по бюджета на страната за следващата година.

Идеята за реформи и строги бюджетни икономии обаче стана причина за протести в Мадрид, които вчера прераснаха в сблъсъци на протестиращите с полицията.

Все още испанското правителство не е съобщило официално дали ще поиска финансова помощ, а текущите действия на управляващите изглеждат по-скоро като сондиране на обществено мнение. Именно това носи напрежение за пазара и кара участниците да свалят доверието си в единната валута и същевременно генерира възходяща инерция за валути като американския долар и японската йена.

Моментните спадове при еврото все още имат характер на корекционни движения, като пазарът по-скоро търси равновесна точка след силното възходящо движение, което единната валута осъществи през първата половина на месеца. От гледна точка на техническия анализ основният тренд е евров, а евентуална положителна развръзка на проблемите около Испания могат да върнат много бързо доминиращата роля на общата европейска валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2930; Връх – 1,2969; Дъно – 1,2886; Затваряне – 1,2896

Възходящото движение на еврото бе ограничено още в началото на миналата седмицата в нивата около 1,3170. В тази зона е разположена низходящата тренд линия от месец май 2011 г, която следим внимателно в последните анализи. Именно тази линия дава импулс на продължаващата корекция при щатския долар.

Основният тренд остава на страната на единната валута, което означава, че вероятността за нови ръстове до по-високи максимуми е голяма.

GBP/USD

Отваряне – 1,6218; Връх – 1,6267; Дъно – 1,6181; Затваряне – 1,6185

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
fallback