fallback

Йената събира напрежение преди срещата на японската централна банка

Слабостта на щатския долар категорично работи в полза на рисковите валути

11:00 | 18.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вече два месеца слабостта на американския долар работи категорично в полза на еврото и останалите основни валути с изразен рисков профил. Бягството на пазарните участници от зелените пари дори засили търсенето на японската йена.

През последната година йената привлича все по-трудно инвеститорския интерес и основната причина за това е рестриктивната политика, която централната банка на Япония води срещу скъпата си национална валута в опит да задържи конкурентните цени на износа си. Макроикономическите събития от последните седмици провокираха спекулации, че Японската централна банка съвсем скоро ще гласува нови механизми срещу поскъпващата йена. Днес започва двудневната среща на монетарния орган и заради липсата на повече яснота около подготвяните решения йената остава под напрежение.

Решението на Федералния резерв на САЩ от края на миналата седмица за разширяване на програмата за стимулиране на местната икономика разтресе валутните пазари и още повече понижи доверието в американския долар. Всеки нов кръг от финансови стимули на Фед означава ново печатане на пари и точно тази заплаха е силата, която продължава да дърпа щатската валута надолу и същевременно да вдига изкуствено цената на йената.

За да се противопостави на тази тенденция, японската централна банка вероятно също ще гласува облекчения за икономиката си. Един подобен ход ще реши едновременно и двете задачи - от една страна ще се противодейства на забавения растеж, а от друга йената ще бъде обезценена.

Традиционно двойката USD/JPY има висока корелация спрямо доходността по американските държавни облигации, която се базира частично на схващането, че по-високите щатски лихви биха насърчили търсенето на долари от страна на японските инвеститори. След решението на Фед доходността по 10-годишните американски облигации се доближи четиримесечен пик (1,89%) и този факт също е предпоставка, която ще работи срещу японската йена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2987; Връх – 1,3168; Дъно – 1,2979; Затваряне – 1,3126

Еврото е над критичната съпротива на 200-дневната средна, която пазеше в продължение на 12 месеца валидността на дългосрочния доларов тренд. Средната бе една от последните съпротиви, които доларът можеше да използва за връщане на предимството си.

Цената на най-търгувания кръстосан курс подмина последователно 1,30 и 1,31 в рамките на една търговска сесия. Впечатлението, че двойката е в коловоза на евровия тренд, продължава да се потвърждава.

AUD/USD

Отваряне – 1,0545; Връх – 1,0624; Дъно – 1,0529; Затваряне – 1,0538

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 23.08.22 г.
fallback