fallback

Фед събори щатския долар с решение за нови стимули

Пътят на еврото към нови върхове спрямо щатската валута изглежда открит

11:46 | 14.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар получи пореден тежък удар късно снощи и разшири допълнително лошата серия, в която влезе в началото на месеца, след като Федералният резерв на САЩ взе решение да продължи с агресивната си монетарна политика, като налее още пари чрез изкупуване на обезпечени с ипотека държавни облигации.

Липсата на интерес към щатската валута до момента се дължеше на набиращия скорост оптимизъм по отношение на еврото и стабилността на еврозоната след последователните опити на Европейската централна банка за намаляване на напрежението в региона. Вчерашното решение на Фед за нови стимули вече е пряка заплаха за долара, който може да изгуби за дълго доверието на голяма част от пазарните участници.

Дългоочакваният трети кръг на програмата за стимулиране на американската икономика (QE3) вече е факт. Средно на месец централната банка ще харчи по 40 млрд. долара с опция за увеличаване на този таван, ако икономиката не покаже очакваните признаци на подобрение.

За да финансира покупките си, Фед ще увеличи печатането на пари.Опасенията на пазара са, че по-голямата парична маса в обращение ще доведе до по-голямо предлагане на щатски долари, а от там стойността на „зелените пари“ спрямо основните й конкурентни валути ще намалява.

Тази прогноза бе отразена още снощи в цената на най-търгувания кръстосан курс EUR/USD. В минутите след новината еврото се изстреля нагоре и проби психологическата бариера при 1,30. Само преди по-малко от два месеца еврото се разменяше за 1,2040 щатски долара, а вече е с над 7% върху този минимум. След вчерашното решение на Фед пътят на общата европейска валута към по-високи върхове изглежда открит.

Програмата за стимулиране на щатската икономика е поредна стъпка в политиката на Федералния резерв за противодействие на колебливия растеж. Основният лихвен процент продължава да се държи близо до нулата и може би няма да бъде променен до края на 2014 г. в опит да не се спъва банковото кредитиране. До края на годината пък ще продължи да действа програмата за покупка на дългосрочни облигации и продажба на краткосрочни книжа, позната като операция "Туист" (Operation Twist).

Федералният резерв предприе тези действия след индикациите за забавяне на икономическия растеж до 1,5% за второто тримесечие и все още опасно високите стойности на безработица в страната (8,1% за август). Това е третият кръг на програмата QE, като за първите два етапа централната банка похарчи 2,3 трлн. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2898; Връх – 1,3001; Дъно – 1,2854; Затваряне – 1,2987

Еврото е над критичната съпротива на 200-дневната средна, която пазеше в продължение на 12 месеца валидността на дългосрочния доларов тренд. Средната бе една от последните съпротиви, които доларът можеше да използва за връщане на предимството си.

Цената на най-търгувания кръстосан курс вече е над критичния праг от 1,30 и впечатлението, че двойката е в коловоза на евровия тренд продължава да се потвърждава.

AUD/USD

Отваряне – 1,0463; Връх – 1,0566; Дъно – 1,0425; Затваряне – 1,0546

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
fallback