fallback

Решението на германския съд прати единната валута над 1,29 долара за евро

Щатският долар е на 4-месечно дъно спрямо общата европейска валута и на 7-месечно спрямо японската йена

11:06 | 13.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днес еврото продължава да поскъпва в основните си кръстосани курсове, а спрямо щатския долар вече прехвърли границата от 1,29, формирайки нов четиримесечен максимум. Възходящото рали, което единната валута стартира още в края на миналата седмица бе подхранено от вчерашното решение на германския конституционен съд, с което се даде зелена светлина на участието на Берлин в спасителния фонд на еврозоната.

Съдебната институция постанови, че Германия може да ратифицира Европейски механизъм за стабилност (постоянният спасителен фонд на еврозоната), но при условие, че местният парламент ще може да налага вето на всяко увеличение на размера на средствата, с който страната участва във фонда. Текущата експозиция на Германия е в размер на 190 млрд. евро

Европейският механизъм за стабилност залегна в основния план на Европейската централна банка (ЕЦБ) за овладяване на дълговата криза в региона. На последното заседание, което ЕЦБ проведе преди седмица, бе взето решение за директно участие на централната банка на дълговите пазари чрез покупки на краткосрочни държавни облигации от най-застрашените страни-членки на еврозоната. Търсеният ефект е намаляване на лихвите (разходите) по облигационните заеми на тези страни.

За да може да финансира тази скъпоструваща антикризисна мярка, Европейската централна банка потърси достъп до спасителния фонд на Европа. Вчерашното решение на германския съд е стъпка в тази посока, но то показва също, че Германия няма намерение да се откаже от ангажиментите си към възстановяването на еврозоната, които тя пое преди време в качеството си на най-силна евро икономика.

Пониженият риск от разпад на обединението около еврото върна оптимизма сред пазарните участници, които преструктурираха портфейлите си. От началото на месеца експозициите в евро не спират да се увеличават.

Засиленото търсене на единната валута е за сметка на щатския долар, който търпи загуби по всички фронтове. Щатската валута се потопи до четиримесечно дъно спрямо еврото (1,2935) и 7-месечен минимум срещу японската йена (77,64). Австралийският долар и британската лира също не спират да увеличават аванса си пред американския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2853; Връх – 1,2935; Дъно – 1,2814; Затваряне – 1,2898

Еврото вече е над критичната съпротива на 200-дневната средна, която пазеше в продължение на 12 месеца валидността на дългосрочния доларов тренд. Средната бе една от последните съпротиви, в които доларът можеше да използва за връщане на предимството си.

Цената на най-търгувания кръстосан курс остава категорично над 1,2800 и впечатлението, че двойката влезе в коловоза на евровия тренд продължава да се потвърждава.

AUD/USD

Отваряне – 1,0333; Връх – 1,0448; Дъно – 1,0321; Затваряне – 1,0433

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 19.08.22 г.
fallback