fallback

Доларовият индекс се потопи до четиримесечен минимум

Слабостта на щатската валута подхранва доверието в рисковите валути

12:06 | 12.09.12 г. 2

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, удари четиримесечно дъно в сряда заради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намекне за нов кръг от финансови стимули след края на двудневната си среща, която стартира по-късно днес. Допълнителна тежест върху щатската валута осигуриха спекулациите, че САЩ може да изгуби първокласния си кредитен рейтинг.

Слабостта на долара продължава да подхранва доверието в рисковите валути като еврото, британската лира и австралийския долар. Тази сутрин единната европейска валута поскъпна до нов многомесечен пик при 1,2882, където се търгуваше за последно в средата на май. Австралийският долар също продължава да разширява предимството си и след като в рамките на 5 търговски сесии поскъпна с над 3% вече се прицели в нивата около 1,0500.

Вероятно щатският долар ще остане под напрежение и през следващите 24 часа. Прогнозите са, че Федералният резерв ще насочи монетарната си политика по посока на допълнителните финансови стимули, с които да противодейства на колебливия растеж на местната икономика.

Междувременно от кредитната агенция Moody’s алармираха, че рейтингът на най-силната световна икономика може да бъде понижен, ако САЩ не приемат механизми за поетапно намаляване на дълга си по време на дискусиите около бюджета за 2013 г. Преди седмица стана ясно, че държавният дълг на САЩ вече е надхвърлил прага от 16 трлн. долара, което е своеобразен исторически рекорд. Още през месец май дългът надвиши размера на брутния вътрешен продукт (БВП), който е около 15,72 трлн. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2757; Връх – 1,2870; Дъно – 1,2753; Затваряне – 1,2854

Еврото вече е над критичната съпротива на 200-дневната средна, която пазеше в продължение на 12 месеца валидността на дългосрочния доларов тренд. Средната бе една от последните съпротиви, в които доларът можеше да използва за връщане на предимството си.

Цената на най-търгувания кръстосан курс остава категорично над 1,2800 и впечатлението, че двойката влезе в коловоза на евровия тренд, продължава да се потвърждава.

AUD/USD

Отваряне – 1,0333; Връх – 1,0448; Дъно – 1,0321; Затваряне – 1,0433

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 18.08.22 г.
fallback