fallback

Еврото остава близо до рекордния пик от петък

Данните за американския пазар на труда нанесоха силен удар върху долара

12:36 | 10.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силният пазарен оптимизъм, който взриви пазарите в края на миналата седмица и изведе единната европейска валута до четиримесечен максимум спрямо долара, намери своята връхна точка тази сутрин. Голяма част от пазарните участници предпочетоха да приберат натрупаните до момента печалби и затвориха част от дългите си позиции в евро.

В петък еврото разшири чувствително аванса си, след като щатският долар получи силен удар от разочароващите данни за състоянието на трудовия сектор в САЩ. Опасенията за продължаващ негативният тренд на пазара на труда изместиха напълно интереса от щатския долар в петък и разчистиха пътя на еврото към върха при 1,2817. Днес доларът потърси реванш за загубеното, но опитите за корекция бяха твърде плахи и това задържа цената на EUR/USD близо до психологическото 1,2800.

В полза на еврото продължава да работи солидният фундамент от края на миналата седмица. В четвъртък Европейската централна банка обяви, че ще стартира нова програма за облекчаване на разходите за финансиране на най-застрашените евро икономики чрез неограничено изкупуване на облигации, Срещу гаранции за строга и ефективна бюджетна политика ЕЦБ ще изкупува облигации от задлъжнелите членки на еврозоната.

Председателят на банката Марио Драги оповести решението в четвъртък, а пазарите приветстваха новината с голямо одобрение. Програмата "Открити парични транзакции" (Outright Monetary Transactions) има за цел да намали постоянно нарастващите лихви, които страните от евро блока плащат по издадените от тях държавни облигации.

Ръстът на заетостта в САЩ продължава да се забавя застрашително, като за месец август американската икономика е добавила едва 96 000 нови работни места в секторите без селско стопанство. Резултатът се размина чувствително с очакванията за 125 000 заети за периода.

Седмицата се очертава интригуваща за валутните пазари, а предстоящите новини и събития са в състояние да станат нов силен мотив за покупко-продажби. Ако Федералният резерв на САЩ гласува допълнителни финансови стимули в четвъртък, еврото ще се прицели към нивата около 1.30. Преди това Холандия ще проведе избори, германският съд ще се произнесе по законосъобразността на временния спасителен фонд за еврозоната, а в петък европейските финансови министри ще се съберат в Кипър.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2630; Връх – 1,2817; Дъно – 1,2625; Затваряне – 1,2815

Еврото вече е в нивата на 144-дневната средна, която запазва валидността на доларовия тренд през последните 12 месеца. Средната е една от последните съпротиви, които доларът има шанс да използва за връщане на предимството. Ако цената на двойката се задържи над 1,2800, дългосрочният тренд ще се измести на страната на еврото.

AUD/USD

Отваряне – 1,0282; Връх – 1,0400; Дъно – 1,0275; Затваряне – 1,0380

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 02.09.22 г.
fallback