fallback

Еврото запазва добрите си позиции преди срещата на ЕЦБ утре

Интересът към общата европейска валута обаче може да се изпари, ако на утрешното си заседание ЕЦБ не оправдае надеждите за нови стимули

11:59 | 05.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото отстъпи минимално спрямо щатския долар по време на азиатската търговска сесия днес, но като цяло успява да запази подкрепата на по-голямата част от пазарните участници заради предстоящата среща на Европейската централна банка в четвъртък. Прогнозите са, че утре ЕЦБ ще повдигне завесата и ще даде допълнително яснота по дългоочакваните механизми за борба с все още неовладяната дългова криза в региона.

Двойката EUR/USD се отдръпна от зоната около 1,2600, където се търгува вече две седмици. Еврото загуби 0,2% от стойността си тази сутрин и се стабилизира при 1,2530. Понижението е минимално и като цяло запазва консолидиращата тенденция от края на август.

В понеделник председателят на Европейската централна банка Марио Драги съобщи пред европейските политически лидери, че покупките на краткосрочни държавни облигации (с по-кратък падеж от 3 г.) от най-задлъжнелите страни-членки на еврозоната не биха нарушили законовите ограничения и подобно действие няма да бъде извън мандата на централната банка.

Думите на Драги се изтълкуваха като намек за скорошни действия в тази посока и донесоха спокойствие за пазара. Лихвите по краткосрочния испански дълг се понижиха допълнително. Спредът между 2 и 10-годишните испански облигации се сви до 335 базисни пункта.

Обещанията на председателя на Европейската централна банка за прилагане на програма за изкупуване на облигации не са от скоро. Още в края на юли Драги изрази готовност за действия срещу постоянно нарастващата цена за кредитиране, която периферните икономики на евро блока са принудени да плащат.

Тогава изказването разтресе валутните пазари и всъщност то беше причината за пълното обръщане на инвеститорските нагласи. След него единната валута се оттласна от историческото дъно при 1,2041 и влезе в коловоза на текущия възходящ тренд.

Затова ако в утре Европейската банка не оправдае надеждата за нови стимули, която пазарните частници заложиха преди месец и половина, интересът към еврото ще се изпари, а свободните капитали ще поемат рязко в друга посока.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2591; Връх – 1,2627; Дъно – 1,2554; Затваряне – 1,2565

Еврото събра достатъчно подкрепа и проби горната граница на техническата фигура „триъгълник“. Това разчисти пътя на единната валута към нови ръстове и създаде предпоставка за разширяване на възходящото рали.

За валидиране на възходящата посока ще работи доскорошната долна граница на триъгълника и вече нова тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли.

AUD/USD

Отваряне – 1,0244; Връх – 1,0286; Дъно – 1,0214; Затваряне – 1,0224

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 05.09.12 г.
fallback