fallback

Еврото поскъпва по посока на последния 2-месечен връх спрямо долара

Очакванията за действия от ЕЦБ и Фед лежат в основата на динамиката на най-търгувания кръстосан курс

11:30 | 04.09.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута продължава да разширява аванса си спрямо щатския долар във вторник сутрин, прицелвайки се към последния двумесечен връх, който изкачи в края на миналата седмица. Двойката EUR/USD се търгува малко над психологическата бариера от 1,2600 и може би още днес ще опита да се върне на нивата, в които се търгуваше за последно в края на месец юни.

В подкрепа на еврото работят най-вече надеждите, че Европейската централна банка ще съобщи съвсем скоро детайлите по готвените антикризисни механизми в региона. В четвъртък, 6-ти септември, ЕЦБ ще разгледа монетарната си политика и вероятно ще хвърли светлина върху програмата си за справяне с набиращата скорост дългова криза.

Сред най-обсъжданите варианти за стимулиране на най-задлъжнелите икономики от еврозоната е директната намеса на централната банка на пазарите на дългови ценни книжа. ЕЦБ ще опита да си гарантира достъп до събраните средства в спасителните фондове на Европа, с които да изкупува големи количества испански и италиански държавен дълг.

Мярката би увеличила търсенето и като краен ефект се очаква да намали трайно лихвите по облигациите. По този начин разходите за финансиране на най-застрашените страни-членки на еврозоната ще се свият и текущото напрежение ще бъде охладено.

Ако в четвъртък Европейската централна банка не потвърди тези очаквания, доверието, което еврото трупа в момента, ще се изпари, а пазарните участници ще потърсят някъде другаде убежище за свободните си капитали.

Щатският долар, който до скоро бе предпочитана алтернатива на еврото, този път вероятно няма да успее да се възползва по най-добрия начин от едно ново разочарование на пазара. Американската валута е под силно напрежение още от края на миналата седмица, когато Федералният резерв на САЩ отново наблегна на нуждата от нови стимули срещу колебливият растеж на американската икономика.

Страхът, че Фед ще започне отново да печата пари, е факторът, който в краткосрочен план ще задържа пазарните участници далече от щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2567; Връх – 1,2610; Дъно – 1,2552; Затваряне – 1,2591

Еврото събра достатъчно подкрепа и проби горната граница на техническата фигура „триъгълник“. Това разчисти пътя на единната валута към нови ръстове и създаде предпоставка за разширяване на възходящото рали.

За валидиране на възходящата посока ще работи доскорошната долна граница на триъгълника и вече нова тренд линия, построена по дъната от средата на месец юли.

AUD/USD

Отваряне – 1,0283; Връх – 1,0298; Дъно – 1,0231; Затваряне – 1,0246

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
fallback